De anul trecut, cei care sufera un accident vascular cerebral pot beneficia de indemnizatie de handicap. In urma acestei afectiuni, declarata a treia cauza de mortalitate in lume, pot aparea paralizii si boli degenerative. Multi dintre cei care sufera un accident vascular au nevoie de ingrijire permanenta, abia se pot misca, dar pana acum un an nu primeau niciun ajutor de la stat si nici dreptul la un insotitor. In Romania sunt 70.000 de astfel de pacienti. In judetul Dambovita, intr-un singur an, aproape 2000 de persoane au fost incadrate in grad de handicap in urma acestei afectiuni.
Fiecare al saptelea deces este produs de un accident vascular cerebral, iar mii de romani zac paralizati de pe urma AVC. Mai mult de jumatate din cei care au suferit un accident vascular mor in primele sase luni, iar o treime din totalul supravietuitorilor necesita ingrijiri zilnice pentru tot restul vietii. Din 2014 acesti bolnavi pot beneficia de indemnizatie dar si de insotitor, iar numarul lor este in crestere. In Giurgiu, numarul lor a ajuns la 1000. In Dambovita, de exemplu, intr-un singur an au fost aproape 2000 de astfel de cazuri.
Stresul, oboseala, anxietatea dar si problemele cotidiene cresc riscul de accident vascular cerebral. Numarul cazurilor a crescut mai ales in perioadele cu temperaturi extreme.
De indemnizatie beneficieaza persoanele care prezinta sechele in urma accidentelor vasculare, care necesita ajutor partial sau total din partea altei persoane pentru ingrijire personala, aprovizionare si administrarea medicamentelor.