PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA – VIDEO

SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA – VIDEO

de Andrei Oprescu
77 vizualizări

Zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. In fiecare an, pe 14 octombrie, este praznuita Sfanta Cuvioasa Parascheva. Moastele ei se afla la Iasi, acolo unde ajung multi damboviteni, in pelerinaj, in ziua praznicului. Si in Targoviste insa, credinciosii s-au adunat in numar mare la Biserica Targului, care o are ca ocrotitoare pe Sfanta Parascheva. Oamenii s-au inchinat la icoana Sfintei, care se spune ca este facatoare de minuni.

Nascuta intr-un sat al Traciei, Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a remarcat prin viata pe care i-a dedicat-o lui Hristos. Provenea dintr-o familie bogata, dar ea nu ezita sa dea haina ei saracilor, chiar daca era mustrata de fiecare data de parinti. S-a calugarit de tanara si a dus o viata ascetica, in pustie, rugandu-se neincetat. A plecat la Domnul la 27 de ani, iar moastele ei au fost aduse la Iasi, in anul 1641. In fiecare an, numerosi damboviteni merg in pelerinaj, pentru a i se inchina Sfintei.

Targovistenii au venit sa o praznuiasca pe Sfanta Cuvioasa Parascheva la Biserica Targului, care o are drept ocrotitoare. Monument istoric, locasul este acum in plin proces de restaurare. Ctitoria conserva pietrele de mormant ale lui Oprea si Paraschiv, fiii lui Radu capitanul, ispravnicul lacasului. Credinciosii s-au rugat la icoana Sfintei Parascheva de la Biserica Targului, care se spune ca este facatoare de minuni.

In traditia populara, Sfanta Cuvioasa Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Se spune ca in ziua praznicului, nu este bine sa faci treaba prin gospodarie, daca vrei sa eviti durerile de cap sau de ochi. Se pastreaza obiceiul de a se imparti must si vin nou, paine sau lipie. Sfanta Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, dar si a femeilor insarcinate. Pe 14 octombrie, ciobanii fac previziuni ale vremii. Daca oile dorm inghesuite, iarna va fi una grea si lunga. Daca oile dorm risipte, iarna care urmeaza va fi una blanda.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe