PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFANTUL IERARH NICOLAE – VIDEO

SFANTUL IERARH NICOLAE – VIDEO

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi! Pe 6 decembrie este praznuit Sfantul Ierarh Nicolae, supranumit Facatorul de Minuni. Este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinitatii, considerat ocrotitorul sarmanilor, numele lui fiind legat de cadourile aduse copiilor. In Targoviste, la biserica ce poarta hramul Sfantului Ierarh Nicolae, credinciosii au venit in numar mare sa ia parte la slujba si sa se roage. Le uram si noi La Multi ani tuturor celor ce-si sarbatoresc astazi onomastica.

Sfantul Ierarh Nicolae arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati. El si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe nevoiasi. La primul sinod ecumenic de la Niceea, in anul 325, a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. I-a dat ereticului Arie o palma si de atunci a ramas obiceiul ca pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa,.

De numele Sfantului Nicolae sunt legate multe minuni, fiind considerat ocrotitorul sarmanilor. Se spune ca a oferit in secret daruri unor fete sarmane, care se aflau in pericol sa ajunga sclave, pentru ca nu aveau zestre pentru a-si gasi un sot. Ca urmare a gestului de bunavointa al Sfantului, copiii au fost invatati ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine si le incarca ghetele cu daruri. Sunt populare si alte minuni ale Sfantului: invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea unor corabii de la naufragiu.

In popor se crede ca iarna incepe de Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este batrin si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga.  De ziua lui se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bouroșu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe