PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFÂNTUL ILIE, TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

SFÂNTUL ILIE, TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Zi de sărbătoare pentru credincioşi! În fiecare an, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploi, în vreme de secetă. În popor, este considerat ocrotitorul recoltelor, dar şi patronul apicultorilor. Le urăm şi noi „La mulţi ani”, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ilie.

În tradiţia populară, Sfântul Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. Oamenii cred că atunci când se produc fenomene meteo periculoase, de fapt Ilie traversează cerul cu o căruţă de foc, pentru a ne ocroti.

Potrivit tradiţiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă pentru prima dată roade noi de mere şi struguri, nuci şi alune. Sfântul este considerat şi ocrotitorul apicultorilor, în această zi, la sate, fiind recoltată mierea de albine.  Superstiţiile populare spun că pe 20 iulie nu se lucrează de teama pagubelor. Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea. Ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. De Sfântul Ilie, peste 127.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi.   Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Ilinca.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe