PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFANTUL STEFAN

SFANTUL STEFAN

de Andrei Oprescu
53 vizualizări

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc, in fiecare an, in a treia zi de Craciun pe Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii. A fost condamnat la moarte de autoritatile iudaice, pentru ca a marturisit credinta in Hristos. Sfantul Stefan avea puterea de a face minuni, de aceea este bine ca de ziua lui, oamenii sa aduca in casa icoana care il infatiseaza, pentru ca se spune ca ii ajuta pe cei care sunt bolnavi. Le uram si noi La multi Ani tuturior celor care poarta numele Sfantului Stefan.

Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. In limba greaca, numele sau inseamna coroana si se refera la faptul ca este primul dintr-un sir nesfarsit de martiri din lumea crestina. Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni, demonstrand ca Iisus Hristos este Mesia, prezis de prooroci in Vechiul Testament. Acest lucru a starnit mania autoritatilor iudaice, care l-au acuzat de blasfemie, fiind alungat din cetate si lovit cu pietre. Inainte de a muri, Sfantul Stefan s-a rugat lui Dumnezeu pentru ucigasi, sa le ierte acest pacat.

O veche traditie din a treia zi de Craciun se refera la icoana Sfantului Stefan, care este bine sa fie adusa in casa de cei bolnavi. In biserici se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice. In unele zone din Muntenia se fac painicile lui Stefan, din aluat uns cu miere, in forma rotunda. Dupa ce se sfintesc, sunt impartite copiilor saraci. Se spune ca este bine in ziua praznicului sa evitam deplasarile in zone montane sau izolate, care ne pot pune viata in pericol.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe