Au stat zeci de ani la catedră, îndrumând nenumărate generaţii de elevi, în diferite domenii de activitate. A sosit însă momentul în care trebuie să se retragă, fie că îşi doresc sau nu acest lucru. Cadrele didactice care şi-au încheiat activitatea în acest an sunt încă nemulţumite de sistem, iar întreaga carieră le este răsplatită doar cu pensii mici. Mai mult decât atât, unii dintre profesori rămân cu un gust amar din cauza implicaţiei politice care a invadat învăţământul şi din cauza atitudinii cu care sunt trataţi.
Evenimentul a început cu un moment artistic, susţinut de formaţia Joy’s, alcătuită din elevi, dar şi foşti elevi ai cadrelor didactice prezente în sală.
Dascălii, care trebuie să înceapă o nouă etapă din viaţa lor, departe de catedră, au primit mesaje emoţionante, atât de la oficialii din învăţământ, cât şi de la elevii pe care i-au îndrumat. Învăţăceii le-au transmis un mesaj prin intermediul liderului de sindicat.
Unii dintre profesorii prezenţi la eveniment nu şi-au putut stăpâni lacrimile la auzul cuvintelor de mulţumire care li se aduc. După zeci de ani de activitate didactică, unele cadre didactice au decis să se retragă, altele au fost nevoite să plece de la catedră, deşi ar fi dorit să rămână alături de prichindei.
Unele cadre didactice părăsesc catedra cu regrete profunde, generate în mare parte de sistemul defectuos în care s-a afundat învăţământul românesc în ultimii ani.
Domnul Constantin a predat timp de 41 de ani la clasele I-IV. Ştie că pensia nu va depăşi 1 400 de lei, dar spune că s-a obişnuit să trăiască modest, pentru că salariile din învăţământ nu au fost niciodată prea mari.
Chiar dacă pensiile nu vor fi pe măsura aşteptărilor, cadrele didactice se bucură de aprecierea celor din jur pentru eforturile depuse de-a lungul a zeci de ani de activitate. Din partea Sindicatului Liber Învăţământ au primit diplome de merit şi sume simbolice de bani, în semn de mulţumire. Evenimentul s-a desfăşurat în ziua în care este sărbătorită educaţia în România.