Angajații din casele de pensii, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, inspectoratele teritoriale de muncă și agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială au intrat de luni în grevă japoneză. Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii a transmis că au recurs la această decizie din cauza problemelor din sistem și a denigrăriilor venite din partea ministrului Muncii, Victoria-Violeta Alexandru.
FEDERAȚIA SINDICATELOR DIN MINISTERUL MUNCII
„Vom recurge la forma de protest de tip – grevă japoneză – pentru a semnala situaţia deosebită în care ne aflăm, situaţie provocată de denigrarea continuă a angajaţilor instituţiilor din Ministerul Muncii, denigrare venită chiar de la actualul ministru. Altfel, doamna ministru Victoria-Violeta Alexandru ar trebui să înţeleagă că nu lipsa de implicare a funcţionarilor din instituţiile Ministerului Muncii a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică şi organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de ne punerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare, sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situaţia prezentă, care să faciliteze desfăşurarea cat mai eficientă a activităţii acestor instituţii”.
Au transmis reprezentanții organizaţiei sindicale. Sindicaliștii susțin că instituţiile se confruntă cu probleme de natură hardware&software, lipsesc echipamentele performante pentru buna desfăşurare a activităţilor. Aplicaţiile informatice sunt foarte greu actualizate, unele chiar neadaptate prin lipsa corelării acestora cu noile reglementări legislative. O altă problemă ar fi plata orelor suplimentare. Potrivit sindicaliștilor, acestea nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător şi nu mai poate fi respectată prevederea cu privire la acordarea repausului săptămânal de 48 de ore din cauza deficitului de personal. Aceștia mai solicită şi înlocuirea parcului auto existent şi depăşit din punct de vedere tehnic pentru inspectoratele teritoriale de muncă.