PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘOMERII „SE ÎMBOLNĂVESC”

ȘOMERII „SE ÎMBOLNĂVESC”

de admin
8 vizualizări

Somerii au gasit o noua metoda pentru a-si prelungi perioada in care primesc bani de stat. Isi intrerup somajul, pentru a intra in concediu medical. Legea le ofera acest drept, iar avantajul este clar: daca sunt scutiti din motive medicale, primesc sume de bani mai mari, chiar duble, in comparatie cu indemnizatia de somer. In plus, concediul medical prelungeste perioada in care se primeste somaj de la stat.
Daca anii trecuti numarai pe degete somerii care isi luau concediu medical, se pare ca in prezent boala ii loveste tot mai des. In Dambovita, de exemplu, in medie 40 de someri pe luna intra in concediu medical. Motivul pentru care oamenii fac acest lucru este simplu: primesc bani mai multi si li se prelungeste si perioada de somaj. De exemplu, daca un muncitor ia indemnizatie 500 de lei, pentru medical poate lua 1000 de lei. Si asta pentru ca in timp ce indemnizatia de somaj este de 75% din salariul minim brut pe tara, la care se adauga intre 3 si 10%, in functie de vechime, concediul medical se plateste cu 80 la suta din media ultimelor sase luni lucrate. In plus, concediul medical prelungeste perioada de somaj.
Pentru unii someri insa, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Mai bine spus, au pierdut o luna de somaj, pentru ca nu au anuntat AJOFM Dambovita asupra incapacitatii temporare de munca, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe