PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SPANZURAREA, SINGURA SOLUȚIE?

SPANZURAREA, SINGURA SOLUȚIE?

de Mditv
1,6K vizualizări

Satuli sa lupte cu viata in singuratate, foarte multi dintre oameni aleg sa puna capat propriului destin si recurg la suicid. Psihologii spun ca doar cei care sunt foarte hotarati aleg metode sigure, iar un ultima perioada, spanzurarea a fost solutia preferata de cei care abandoneaza lupta, din diferite motive. In judetul Dambovita, in decurs de o luna, sase persoane si-au pus capat zilelor, cinci dintre acestia fiind gasiti spanzurati la domiciliu.

In loc sa se bucure de cea de-a doua tinerete, unii dintre cetatenii de peste 45 de ani aleg sa renunte la viata mult prea devreme. Fie raman singuri, fie nu isi mai gasesc rostul pe acest pamant, cei care recurg la suicid sunt rapusi de tristete si depresie. Asa s-a intamplat in cazul a sase damboviteni, in ultima luna, toti peste 45 de ani.

Cinci dintre cei sase damboviteni, care au recurs la suicid, au ales sa se spanzure in propria locuinta. Avand in vedere modalitatile prin care unii dintre cetatenii cu multiple probleme aleg sa isi puna capat zilelor, specialistii vorbesc despre doua tipuri de suicid. Unul in care se incadreaza cei nu prea hotarati, cei care aleg metode mai simple precum supradozele de medicamente, sectionarea venelor si alte metode mai usoare, in speranta ca vor fi salvati si astfel vor atrage atentia celor din jur. In cea de-a doua catogie sunt cei care aleg metodele sigure, precum suicidul.

Vulnerabili au fost si sase damboviteni care s-au sinucis in decurs de o luna. In data de 7 iulie, o femeie de 67 de ani, din orasul Pucioasa, a fost gasita spanzurata la domiciliu. La fel s-a intamplat si in cazul unui barbat din Potlogi, care si-a pus capat zilelor in data de 25 iulie. Singurul care a ales sa incheie lupta cu viata intr-un alt mod a fost un barbat de 57 de ani din comuna Manesti, care, pe 27 iulie, s-a aruncat intr-o fantana, insa era recunoscut cu afectiuni psihice. La suicid prin spanzurare au recusr si un barbat de 57 de ani din Lunguletu, o femeie de 62 de ani, din Comisani si un alt barbat de 45 de ani din localitatea Podu Rizii. Niciuna dintre aceste persoane nu si-au motivat fapta prin bilete lasate rudelor. In astfel de cazuri, specialistii spun ca durerea este prea mare, iar tristetea, care de cele mai multe ori se transforma in depresie, ii impinge rapid pe cei mai slabi de inger sa recurga la gesturi extreme.

In Romania, rata suicidului este in continua crestere si se situeaza peste media europeana. Sinuciderea in randul tinerilor cu varste intre 15 si 19 ani inregistreaza o rata de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeana de 4,6. Rata suicidului masculin este de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar rata suicidului feminin, de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE. In cazul grupei de varsta 50 – 54 de ani, Romania are o rata de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeana. Pe langa tristete si depresie, ideea de suicid este alimentata si de consumul excesiv de alcool si de droguri, atat in randul tinerilor, cat si printre cei varstnici.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe