PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SPORTIVI ÎN CIUDA DIZABILITĂŢILOR

SPORTIVI ÎN CIUDA DIZABILITĂŢILOR

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Sunt sportivi desăvârşiti, dar şi extrem de constiincioşi, pentru că se antrenează săptămânal pentru a înscrie cât mai multe coşuri. Nu se plâng, nu ezită să vină la antrenamente, în ciuda faptului că se deplasează cu ajutorul cărucioarelor cu rotile. Vorbim despre cinci tineri cu dizabilităţi, care fac terapie pentru corp şi suflet în fiecare săptămână, în sala de sport în care joacă bachet timp de două ore. Alături de ei este pompierul voluntar, Radu Toma Gabriel, care aruncă la coş de la acelaşi nivel cu prietenii săi, aşezându-se în carucior deşi nu are probleme locomotorii.

După câteva minute de încălzire, Marian, Petre, Paul, Octavian, Cătălin şi Tomiţă încep meciul de baschet, care ţine în fiecare săptămână două ore. Pe primii cinci, diferite întâmplări nefericite i-a ţintuit în scaunele cu rotile pentru toată viaţa, iar Tomiţă, se descurcă să joace baschet în scaunul rulant la fel de bine cum stinge şi incendiile în meseria pe care o practică, aceea de pompier. Radu Toma Gabriel sau Tomiţă, aşa cum îi spun prietenii, este pompier în cadrul ISU Dâmboviţa, din anul 2007, iar în anul 2013, odată cu începerea Jocurilor regionale Special Olympics România, desfăşurate la Târgovişte, a devenit voluntar pentru persoanele cu nevoi speciale. A fost momentul în care şi-a schimbat percepţia despre normalitate.

Astfel că, Tomiţă se întâlneşte cu băieţii în scaune rulante negreşit, în fiecare săptămână.

Iniţiativa de a forma acest grup îi aparţine lui Marian Pîrvu, care are grijă să îi sune mereu pe băieţi şi să le reamintească de antrenamente. Printre cei şase îl regăsim pe Florin Teodorescu, care, în anul 2014, a căzut dintr-un copac şi de atunci nu a mai păşit.

A mers mai departe şi i-a ajutat pe cei care sunt nevoiţi să se deplaseze pe două roţi să înveţe cum să se descurce singuri în orice situaţie şi chiar a reuşit să-i scoată pe cei năpăstuiţi de soartă din case şi să le arate partea frumoasă a vieţii pe două roţi.

Acum, fiecare dintre cei şase sportivi se bucură de orice punct înscris, dar şi de fiecare întâlnire cu prietenii săi.

Aceşti sportivi speciali s-au hotărât să caute un nume pentru echipă şi să participe la competiţii specifice, pentru că antrenaţi sunt. Astfel, vor îmbina nevoia de a face mişcare cu pasiunea pentru baschet. Cu toţii reprezintă cele mei bune exemple pentru toţi cei din jur, întrucât nu ezită să facă mişcare în ciuda deficienţelor.

 

Comenteaza

comentarii

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe