Au introdus sahul in scoli insa nu le-au dotat cu materiale didactice, iar multi profesori care trebuie sa le predea elevilor, abia acum se califica. Conform unui ordin al ministrului Educaţiei, de la 15 septembrie, in scolile din Romania se poate preda sahul, ca materie optionala. Aceste scoli trebuie sa primeasca din partea Federatiei Romane de Sah echipamente complete: tablă magnetica, piese, ceas de sah, manuale si caiete speciale, insa materialele nu au ajuns nici acum.
În baza unui protocol de colaborare încheiat între Federaţia Română de Şah şi Ministerul Educaţiei, la nivelul fiecărui judeţ a fost stabilit un număr de şcoli în care să se deruleze, ca un proiect pilot, predarea şahului.În județul Dâmbovița, 9 școli au fost introduse în Programul național Educație prin șah în învățământul preuniversitar. Este vorba despre Școala Gimnazială Mihai Viteazul si Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu din Târgoviște si alte sapte scoli din localitatile rurale. Nu toti profesorii sunt insa specializati in sportul mintii.
La cele două școli din Târgoviște, cei care vor preda șahul sunt un profesor de sport și un învățător, care au mai ținut astfel de ore, însă plătite. Acum, opționalul va fi gratuit pentru micuții care vor dori să fie inițiați în tainele șahului. Doru Chiţu, profesor la Scoala Tudor Vladimirescu spune ca introducerea sahului in scoli este o initiativa benefica si pana in preztent are deja 36 de cereri ale copiilor care vor sa participe la acest optional.
Problema o constituie insa dotarea scolilor din program cu materiale didactice, care in prezent la o luna de la inceperea scolii, lipsesc. Domnul Doru spune ca elevii sai sunt norocosi. De a lungul timpului el a reusit sa achizitioneze carti si table de sah, unele castigate din concursuri, pe care le foloseste in scoala.
reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi
https://www.youtube.com/watch?v=y4L5onahYYQ