PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » STATISTICI ALARMANTE ÎN ROMÂNIA

STATISTICI ALARMANTE ÎN ROMÂNIA

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Cu o natalitate în scădere, în lipsa unor politici guvernamentale clare și aplicabile, România continuă să se claseze pe primele locuri în topurile negative. Trăim în țara care este fruntașă la avorturi, dar codașă la contracepție. Datele statistice arată că tot mai multe tinere folosesc avortul ca metoda de contracepție. La cabinetele de planning familial trece pragul un număr mic de tinere, însă multe ajung în cabinetul ginecologic când este prea tarziu.

România este una dintre ţările cu cea mai mică rată de acces la contraceptivele moderne, conform unui raport al Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%). Astfel suntem fruntaşi la avorturi și codaşi la contracepţie. Tinerele își încep viața sexuală mai devreme și asta duce la un număr mare de sarcini nedorite, dar și boli cu transmitere sexuală.

În România a scăzut numărul de cabinete de planning familial, erau în 2017 în jur de 200 la nivelul întregii ţări. Femeile preferă să meargă direct la specialistul în obstretică-ginecologie pentru întrerupere de sarcină. Din 185.000 de naşteri anuale, care au loc în România, aproximativ 41.000 de mame nu au făcut nici o analiză. Trei din zece românce nu folosesc nici o metodă de contracepţie, conform statisticilor. Numărul nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia de servicii de planificare familială. Unele își încep viața sexuală înainte să aibă buletin, altele fără să aibă o relație stabilă și bărbatul din viața lor refuză ideea de a deveni tată. Fără sprijin ajung să devină mame singure. Florentina a crescut la orfelinat și știe ce înseamnă. Când a născut-o pe fiica ei, bărbatul cu care trăia a refuzat să o recunoască.

Teoretic, există un program național de sănătatea reproducerii finanțat de la bugetul de stat prin care sunt eliberate contraceptive orale, prezervative, dispozitive intrauterine, contraceptive injectabile, însă puține femei apelează la ele.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe