PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SUFOCAȚI DE LIPSURI – VIDEO

SUFOCAȚI DE LIPSURI – VIDEO

de admin
2 vizualizări

Suntem săraci lipiți. Ne spun asta buzunarele mai mult goale, dar si studiile din domeniu. Cel mai recent, efectuat de Blocul National Sindical arata ca 30% dintre romani traiesc in saracie, in timp ce jumatate din populatia tarii este la limita subzistentei. Pentru cei mai multi romani, un trai decent sau fara griji ramane un vis imposibil de indeplinit. Totul porneste de la lipsa unui loc de munca, spun cei care au realizat studiul, previzand si ca 20% dintre tineri nu au un loc de munca si traiesc pe spinarea parintilor.
Aceasta femeie din Targoviste se apropie de 60 de ani. Ar trebui sa stea acasa si sa aiba grija de nepoti, dar saracia o aduce in fiecare zi la tomberoane, unde cauta pet-uri, pe care apoi sa le vanda la un pret de nimic. A lucrat 24 de ani la fabrica de spirt, iar acum traieste din 260 de lei pe luna. A facut un imprumut, s-a imbolnavit, n-a mai putut sa il plateasca, iar acum are pensia apriape injumatatita.
Cel mai mare cosmar pentru aceasta femeie este plata facturilor. Din pensie isi cumpara intai medicamente pentru inima si diabet si nu ii mai raman bani nici macar pentru utilitati.
Ar fi putut avea un ajutor la batranete din partea fiicei sale. Si ea se descurca foarte greu, asa ca femeii nu ii ramane decat sa lupte singura cu saracia. Strange pet-uri si castiga 10 lei pe zi.
Din pacate, in aceeasi situatie se afla 30% dintre romani. O arata rezultatele unui studiu efectuat de BNS, potrivit caruia Romania are un procent aproape dublu de cetateni aflati in risc de saracie, in comparatie cu Uniunea Europeana. In prezent, alte peste 40 de procente din populatia Romaniei risca sa ajunga sa traiasca in saracie, iar in ultimul an, traiul lor nu s-a imbunatit semnificativ. In tarile UE, procentul este mult mai mic de numai 25%.
Careeste cauza saraciei? Lipsa locurilor de munca. In ultimii zece ani, numarul de angajati a scazut drastic, mai spun reprezentantii BNS, iar aproximativ 20% dintre tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani sunt inactivi.
În Dâmbovița de exemplu, in timp ce numarul angajatilor este de aproximativ 74.000, cel al pensionarilor depaseste 120.400. 14.800 sunt șomeri, iar 8.950 primesc ajutor social de la stat. Castigul salarial mediu net este de numai 1.305 lei.

Mădălina Zăbavă
Radu Constantinescu

https://www.youtube.com/watch?v=Kj4HgMc9sNw

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe