PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SE SCUMPEȘTE TRAIUL – VIDEO

SE SCUMPEȘTE TRAIUL – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Romanii scot tot mai multi bani din buzunar pentru mancare, dar si pentru combustibil. In primele luni ale anului preturile alimentelor au crescut cu aproape 1,5%, in vreme ce combustibilii s-au scumpi cu aproape 5%. De asemnea tutunul s-a scumpit si el cu circa 6%, ca urmare a majorarii acizelor. Iar vestile nu sunt deloc bune, specialistii prognozeaza ca in urmatoare periaoda scumpirile vor continua.
Pe lista produselor alimentare care au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi in luna aprilie comparativ cu decembrie 2013 se regasesc fasolea, fructele proaspete si citricele. Astfel, in intervalul mentionat, fasolea s-a scumpit cu aproape 12%, fructele cu 7%, iar citricele cu peste 4%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Scumpirile s-au resimtit si in buzunarele gospodinelor, acestea spun ca si pentru o simpla supa trebuie sa platesti zeci de lei.
Si viciile costa din ce in ce mai mult. Ca urmare a majorarii accizelor, preturile la tutun si combustibili sunt mai mai mari in prezent comparativ cu ultima luna a lui 2013, lucru pe care l-au simtit si mii de romani.
Chiar daca pare greu de crezut exista si produse pentru care comerciantii au lasat la pret. Zaharul, ouale si carofii s-au ieftinit cu catva banuti de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce la produsele nealimentare si la servicii nu s-au inregistrat oscilatii semnificative ale preturilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Raman insa si gospodine greu de convins ca unele alimente s-au ieftinit.
In cazul serviciilor, cel mai mult au crescut, in perioada ianuarie – aprilie 2014, tarifele la serviciile postale, cu 5,49%, si la categoria “alte servicii”, cu 4,36%. În aceeaşi perioadă, s-au scumpit peste medie si serviciile de ingrijire medicala, cu 2,45%, si cele de igiena si cosmetica, cu 2,17%. In ceea ce priveste reducerile de preturi, si la aceasta categorie au fost putine si nesemnificative. S-au ieftinit usor tarifele la telefon, cu 0,03%, si la transportul aerian, cu 0,02%, potrivit datelor INS.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

https://www.youtube.com/watch?v=mnRgpmC92Og

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe