Supraimpozitarea clădirilor transformate în ruină pare să-i fi făcut pe proprietari să ia măsuri. Nu pe toți, însă unii au fost somați să ia masuri de reabilitare, asa că unde nu au mai vrut să investească au vândut proprietățile care vor primi o nouă șansă. În Târgoviște anul trecut 11 obiective s-au aflat pe lista celor propuse la majorare cu 500% a impozitului din cauză că erau lăsate în paragină. Două dintre ele, foste restaurante renumite, au fost spre sfârșitul anului cumpărate de noi proprietari care anunță că vor investi în ele.
La începutul anului 2018, autoritățile din mai multe localități din țară au luat decizia de majorare cu 500% a impozitului pe clădirile aflate în paragină. Asta după ce proprietarii au avut la dispoziție o perioadă de grație timp în care puteau investi în reabilitarea imobilelor. S-a întâmplat și la Târgoviște, unde 11 obiective au fost puse pe lista imobilelor propuse la supraimpozitare. Printre ele s-au aflat și fostul restaurant Casa Dâmbovițeană, fostul restaurant Brotăcei, fosta clădire a Poștei de la Gară și alte câteva clădiri-altădată simbol ale orașului.
Două dintre acestea au primit o nouă șansă după ce la sfârșitul anului trecut proprietarii le-au vândut. Fostul restaurant “Casa Dâmboviţeană”, imobil aflat pe lista monumentelor istorice din municipiul Târgovşte, a fost cumpărat de un medic dentist și se pare că va deveni clinică stomatologică . “Casa Dâmboviţeană” a fost ridicată pe structura unor beciuri din secolul al XVIII-lea, de către bunicul lui Alexandru Brătescu Voineşti, paharnic la Curtea Domnească. În 1947, casa a intrat în proprietatea statului prin naţionalizare. A găzduit, între zidurile pline de istorie şi fast, sediul Comitetului judeţean de partid, iar apoi unul dintre cele mai apreciate restaurante ale Târgoviştei – Restaurant “Casa Dâmboviţeană”, potrivit gazetadambovitei.ro. Imobilul are însă nevoie de o reabilitare costisitoare după ce a trecut și printr-un incendiu. Și restaurantul „Brotăcei” din Parcul Chindia se pare că va fi salvat, după ce a fost vândut. Aflat pe marginea lacului, fostul restaurant era în trecut atracția principală pentru cei care veneau la o plimbare aici. Pentru târgovişteni era o adevărată plăcere să stea pe terasa restaurantului Brotăcei din parcul Chindia şi să savureze o bere rece după o săptămână de muncă. Oamenii munceau la uzina sau în fabricile care funcţionau la acea vreme iar relaxarea era alături de familie în localurile reprezentative pentru oraşul Târgovişte. Noii proprietari vor să-l readucă la viață. De curând, primăria a finalizat şi cea de-a doua etapă de identificare a clădirilor şi terenurilor aflate în stare avansată de degradare, insalubre sau abandonate. În acest an se va propune majorarea cu 500% a impozitului pentru încă aproximativ 20 de imobile aflate în stare de degradare şi care reprezintă un pericol pentru cetăţeni sau sunt adevărate focare de infecţie.
COD FISCAL
Art. 489, alin. 5
„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500%, pentru clădirile și terenurile, neîngrijite, situate în intravilan„.
Măsura supraimpozitării nu se ia imediat. Primăria trebuie să notifice proprietarul să ia măsuri pe parcursul anului fiscal. Dacă proprietarul se conformează, se încheie un proces-verbal de conformitate și impozitul nu va mai fi majorat. Dacă, dimpotrivă, se constată că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreţinere/îngrijire necesare, se va încheia o notă de constatare în care va fi consemnată menţinerea clădirii/terenului în categoria celor considerate ca fiind neîngrijite. În acest caz, la sesizarea compartimentului de specialitate, primarul va propune spre adoptare consiliului local proiectul de hotărâre de majorare a impozitului pentru imobilul respectiv.