O comunitate intreaga traieste numai din fierul gasit sub pamant! Ruinele fostelor fabrici, ridicate inainte de Revolutie, au ajuns singurul loc unde saracii pot castiga un ban. In I.L. Caragiale, Dambovita, sute de tineri pleaca in fiecare dimineata de acasa, inarmati cu tarnacoape. Cei mai norocosi se intorc cu sacul plin de fier, pe care il vand la centre pentru cateva zeci de lei. In lipsa unui sprijin din partea autoritatilor, aceasta este singura modalitate gasita de comunitati intregi pentru a supravietui.
La numai 20 de ani, Ionut are de hranit doua guri, o fetita si un baietel, copiii lui. Pleaca in fiecare dimineata de acasa, inarmat cu un tarnacop, dupa fier vechi. Povesteste ca este singura posibilitatea sa le puna o paine pe masa micutilor. Chiar daca de multe ori, se intoarce acasa cu mainile goale sau fugarit si amendat de jandarmi, spune ca nu poate renunta, pentru ca alta viata nu cunoaste.
Fosta uzina din localitate a devenit de multi ani raiul cautatorilor de fier vechi. Este si cazul acestor barbati, tata si fiu. In fiecare dimineata vin aici sa caute fier. Spun ca se gaseste tot mai putin, iar banii pe care ii iau de la centrele de colectare sunt putini. Un kilogram de fier se vinde in zona cu 60 de bani. Lipsa locurilor de munca, spun ca i-a adus aici.
Grav este ca aproape toata localitatea isi castiga existenta sapand dupa fier vechi. Sunt comunitati extrem de sarace, cu o populatie numeroase de romi. Fara studii si fara un loc de munca, sunt condamnati si ei si copiii lor sa traiasca din fierul ascuns sub pamant.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa