PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „ȚEAPA” PENTRU MUNCĂ, INTERZISĂ – VIDEO

„ȚEAPA” PENTRU MUNCĂ, INTERZISĂ – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Dupa valurile de reclamatii primite de la cei care au vrut sa munceasca peste hotare, dar au fost tepuiti de agentiile de plasare, autoritatile vor sa le impiedice sa mai scoata bani de pe urma celor care au nevoie de un serviciu. Ministerul Muncii vrea sa interzica perceperea de catre agentii de ocupare a fortei de munca de la solicitantii de job-uri a unor tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe. Daca proiectul de lege va fi adoptat, vor evita situatiile neplacute, cand clientii acestor agentii au ramas si fara bani si fara loc de munca. In Dambovita, in ultima perioada au fost descoperite mai multe agentii care erau in afara legii.
„Vă stresați cu căutarea unui loc de muncă? Oferim servicii de plasare în străinătate de peste 2 ani de zile, cu contract, pe o perioadă între 3 luni cu posibilitate de prelungire! Se oferă cele mai bune condiții de cazare, masă și salarizare.”
Acesta este unul dintre anunturile cu care firmele de plasare a fortei de munca din Dambovita incearca sa isi atraga clientii. In ultimii ani s-a inmultit extrem de mult numarul agentiilor din acest domeniu. Toate au insa aceleasi servicii si toate promit aceleasi conditii foarte bune de lucru si castiguri foarte mari:
„Suntem o firmă serioasă care se ocupă cu plasarea forței de muncă în străinătate și căutam personal dispus să lucreze în ateliere auto pentru postul de mecanic! Se lucrează în ateliere profesionale 8 ore/zi,vi se asigură salarizare și condiții de ședere excelente de către angajatorii austrieci plus ore suplimentare pălite!”
Astfel isi prezinta oferta o agentie din judetul Prahova.
Pe cat de multe sunt anunturile venite din partea firmelor de plasare, pe atat de multe sunt si cazurile de candidati tepuiti. Multi au platit taxe si comisioane de cateva sute de euro si au ramas doar cu promisiuni.
„Asta se întâmpla acum un an prin februarie, am trecut de interviul telefonic în engleza și am plătit prima taxă din contractul de mediere adica 400 de euro, restul urmând să îl platesc din primele 2 salarii (…) Și-a bătut joc de mine pe față…în afara faptului că m-a mințit că mi se face contract de muncă… ceea ce nu e adevărat. Eu să știe toată lumea nu mi-am luat nici măcar o liră în 2 saptamani…deci zerooo!!!!”
Este povestea unui barbat care sustine ca aluat teapa de la o astfel de firma. Mai mult, in Dambovita, in au fost descoperite in ultima perioada mai multe firme de plasare care nu aveau autorizatie pentru desfasurarea unei astfel de activitati.
Pentru a stopa neregulile din domeniu, Ministerul Muncii a initiat un proiect de lege prin care se urmareste interzicerea perceperii de catre agentii de ocupare a fortei de munca de la solicitantii locurilor de munca atat a unor tarife de mediere, comisioane, garantii sau orice alte taxe, inclusiv cele pentru transport, in contextul efectuarii serviciilor de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, cat si a unor sume de bani pentru operatiuni conexe sau accesorii medierii.
In majoritatea statelor membre UE este interzisa perceperea oricarei forme de comision de plata de la cautatorul de loc de munca, respectiv de la somer. Toate comisioanele sunt in sarcina angajatorului, a celui care vrea aceasta forta de munca.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe