PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TERAPIA CARE LE SCHIMBĂ VIAŢA

TERAPIA CARE LE SCHIMBĂ VIAŢA

de Andrei Oprescu
19 vizualizări

ONG-urile fac munca statului, în ceea ce priveşte terapia persoanelor cu dizabilităţi, însă, micuţii pot pierde şi acest ajutor, din cauza Noului Cod Fiscal. Contribuţiile de 2%, respectiv 20%, nu mai ajuns direct la ONG-uri, ceea ce înseamnă venituri mult mai mici pentru costisitoarele terapii. Totuşi, munca voluntarilor are rezultate incredibile. Munca de grup cu persoane cu dizabilităţi şi fără dizabilităţi, i-a făcut pe micuţii speciali să-şi învingă temerile şi să susţină discursuri în public, dar şi să devină adevaraţi campioni, cu performante sportive.
Rezultatul uneia dintre terapiile făcute de voluntarii Special Olympics a fost prezentat printr-o lecție despre toleranță, alături de elevi de la 4 școli de masă și 20 de sportivi Special Olympics. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului Ilead – Eu Decid – Sportivi Lideri cu Dizabilități Intelectuale. Timp de 12 luni, în cadrul proiectului, s-a urmărit implicarea activă a elevilor cu dizabilități intelectuale și a celor fără dizabilități, ca parteneri cu drepturi egale în viața comunității. În cadrul proiectului, persoanele cu dizabilități intelectuale şi-au consolidat abilitățile de lider în calitate de ambasadori ai semenilor lor, de educatori și de antrenori. Şi-au învins toate temerile şi au susţinut în public discursuri de autoprezentare. Prima care a spart gheaţa este Maria, în vârstă de 15 ani, care suferă de Sindrom Hiperkinetic cu deficit de atenţie.
La fel de hotărât a venit şi Denis, în vârstă de 11 ani, un copil care s-a născut cu Autism.
Copiii speciali, precum Denis şi Maria sunt elevi ai şcolilor de masă, iar colegii lor au învăţat să se implice în terapia indirectă a acestora.
Special Olympics le-a oferit şansa micuţilor cu dizabilităţi să devină adevăraţi campioni, sub jurământul „Vreau să câştig, dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea”.
Din păcate, aceste activităţi, atât de benefice pentru copiii cu dizabilităţi, pot dispărea, din cauza modificărilor legislative din ultima perioadă. În urma modificărilor fiscale, ONG-urile şi fundaţiile nu vor mai putea colecta cele 20 de procente din impozitul pe profit al firmelor, astfel că fondurile disponibile pentru acest tip de terapie vor scădea dramatic.
După trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorilor în sarcina angajaţilor, scad şi sumele pe care ONG-urile le vor primi de la persoane fizice, în urma completării formularului 230, pentru donarea a 2% din impozitul pe venituri. Mai nou, nici aceste formulare pe care persoanele fizice le completau şi trimiteau nu vor mai putea fi trimise prin poştă sau să fie colectate de către o singură persoană. Pentru a dona cei 2% din impozit către o entitate non-profit, oamenii vor fi nevoiţi să se deplaseze personal la ANAF.
Părinţii speră ca autorităţile să îşi îndrepte atenţia şi către copiii cu dizabilităţi pentru că susţinerea acestora reprezintă şansa lor la o viaţă normală.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe