PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TOT MAI PUȚINI CRESCĂTORI DE ANIMALE

TOT MAI PUȚINI CRESCĂTORI DE ANIMALE

de Mditv
31 vizualizări

In judetul Dambovita numarul crescatorilor de animale scade de la un an la altul! Mai trist este ca, desi sunt putini cei care isi mai castiga traiul din productia de carne, lapte, branza sau oua, foarte multi dintre cei care obtin subventii de la Uniunea Europeana cheltuie banii in alte domenii si nu toti sunt de buna credinta. Oamenii inca nu au inteles ca subventiile trebuie sa se intoarca in ceea ce inseamna cresterea animalelor.

Anual zeci de mii de damboviteni trec pragul institutiilor care primesc cereri pentru obtinerea de sprijin pe suprafata sau pentru cresterea animalelor. Se cer destule acte, iar taranii se plang ca pierd ore si chiar zile intregi pe la usi, insa, dupa ce obtin banii de la Uniunea Europeana, parca uita de sacrificiile facute si de destinatia initiala a banilor.

De aceeasi problema se plang si medicii veterinari care isi meseria mai mult in ceea ce priveste animalele de companie, decat animalele din gospodarie.

Legislatia romaneasca nu este pe aceeasi lungime de unda cu cea a Uniunii Europene si astfel, foarte multi dintre asa numitii crescatori de animale au activitate doar pe hartie.

Unii dintre cei care stau in mediul rural nu se obosesc nici macar sa se gandeasca la cresterea animalelor. Subventiile de la stat ar fi bune, dar nu ar mai avea timp sa stea de la prima ora a zilei la carciuma din sat. Scuza generala este ca nu au bani sa cumpere animale, insa pentru bere se gasesc mereu.

La polul opus, sunt si cetateni care se ocupa cu cresterea animalelor, fara sa se bazeze pe subventiile de la stat. Sunt foarte putini, dar macar acestia duc traditia familiei mai departe.

In 2014, in judetul Dambovitamai erau doar 2 500 de crescatori de animale, insa numarul total al fermierilor care au depus cereri de sprijin, fie ca sunt agricultori, fie ca se ocupa cu cresterea animalelor, insumeaza un numar impresionant, de 27 000. Statisticile arata ca nici 50% din aceste venituri nu se intorc in zootehnie sau agricultura.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe