Odata cu venirea verii, atat cainii comunitari, cat si cei cu stapan, au intrat din nou in vizorul autoritatilor locale si judetene. Microciparea patrupedelor cu stapan si sterilizarea celor de pe strada merg mana in mana si doar prin aceste activitati se poate stopa abandonul si inmultirea cainilor vagabonzi. In ceea ce priveste microciparea, judetul Dambovita este pe locul trei in tara, insa in ceea ce priveste cainii comunitari dambovitenii ocupa unul dintre locurile codase in clasamentului national.
Chiar daca dupa ce legea microciparii obligatorii a cainilor cu stapan a intrat in vigoare, iubitorii de animale au mai fost pasuiti si tolerati, acestia trebuie sa stie ca amenzile sunt mult mai mari decat costul procesului de microcipare. Pe raza judetului Dambovita au fost microcipati un numar de 42 663 caini cu stapani, actiune efectuata in acelasi timp cu actiunea de vaccinare antirabica si aproximativ 850 de caini care sunt cazati in cele 4 adaposturi autorizate si functionale din judet. Numarul nu reprezinta nici jumatate din totalul cainilor cu stapan, insa medicii veterinari incearca sa ii convinga pe oameni sa accepte microciparea, ba chiar vin in sprijinul lor.
In cateva localitati dambovitene, printre care se regasesc Pietrari, Raul Alb si Barbuletu, oamenii refuzau in masa microciparea, pana cand reprezentantii DSVSA Dambovita au amendat cateva persoane. Astfel, cetatenii au reflectat asupra acestei masuri si au acceptat microciparea, iar in decurs de o saptamana peste o mie de caini din localitatile mentionate aveau microcipuri. Dambovitenii au motivat refuzul cu lipsa de bani.
Si la nivelul municipiului Targoviste, va fi demarata campania de sterilizare a cainilor cu stapan in data de 10 iunie. Pentru aceasta a fost aprobat un buget de 100 000 lei. Pentru a beneficia de sterilizare gratiuta pentru patrupede, stapanii acestora trebuie sa faca dovada microciparii.
Prin microcipare se va diminua si abandonul, pentru ca cei mai multi caini ajung pe strada din gospodariile oamenilor. In prezent, in Targoviste, s-a reluat procedura de capturare a cainilor comunitari.
Cainii comunitari pot fi adoptati si de la adapostul din Aninoasa, unde se gasesc zeci de patrupede abandonate. Astfel, prin microcipare si sterilizare se incearca stoparea inmultirii patrupedelor si abandonarea acestora pe strazi, unde pot deveni un pericol public.
ECHIPA> MIHAELA CIOBANOIU
EUGEN BANESCU, RADUCU RADOI, CLAUDIU ANDREI