PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TRADITII DE SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI

TRADITII DE SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI

de Mditv
11 vizualizări

In fiecare an, in data de 6 august, crestinii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului. In jurul acestei sarbatori stau nenumarate traditii, atat crestine cat si populare. Cel mai important este ca acest praznic imparatesc anunta venirea toamnei si inceputul sezonului in care se culeg roadele pamantului.

In fiecare an, pe 6 august, crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos, care are ca semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Sau. Schimbarea la Fata mai este numita si Obrejenia, denumire ce vine din slavona si inseamna transformare, schimbare.

In aceasta zi, crestinii ortodocsi duc la Biserica prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. In plus, in aceasta zi a fost si prima dezlegare la peste din Postul Sfintei Marii. Ca la orice sarbatoare, nu lipsesc nici traditiile populare, transmise din generatie in generatie.

Se spune ca cei care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima sigur vor fi vindecati. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta sarbatoare, vor avea o nastere usoara si copii sanatosi. Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului are la baza si obiceiuri crestine.

In aceasta zi se interzice scaldatul! Traditia spune ca „de la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau” pentru a coborat cerbul de la munte si a intrat in apa, care de acum inainte va fi mereu rece.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe