PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII DE SFÂNTUL ILIE

TRADIŢII ŞI SUPERSTIŢII DE SFÂNTUL ILIE

de Mditv
8 vizualizări

Sfântul Ilie este cinstit de creştini în fiecare an în data de 20 iulie, sărbătoarea fiind marcată în calendare prin cruce roşie, însemnătate ce nu apare în acest fel la niciun alt prooroc. În tradiţia populară femeile duc la biserică de Sfântul Ilie busuioc şi mere dulci pentru a fi sfinţite.

În tradiţia populară Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Dacă aţi poftit la merele dulci, tradiţia spune că este bine să aşteptaţi până la sărbătoarea Sfântului Ilie pentru a le mânca.În dimineaţa zilei de SF. ILIE se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece. Femeile duceau în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe