PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TRASEE MONTANE MARCATE, DAR NEOMOLOGATE

TRASEE MONTANE MARCATE, DAR NEOMOLOGATE

de Andrei Oprescu
80 vizualizări

Iubitori de munte, aveţi mare grijă ce trasee urmaţi atunci când vă aventuraţi pe creste! Autoritatea Naţională pentru Turism a făcut un recensamânt al traseelor montane omologate, iar multe dintre cele tranzitate în mod normal de turişti nu se regăsesc pe listă. Astfel că, înainte să mergeţi la munte, ar fi bine să aruncaţi un ochi pe lista traseelor omologate, pentru a evita amenzile usturătoare dacă sunteţi prinşi pe poteca greşită.

Pe site-ul Parcului Natural Bucegi apar 39 de trasee omologate, cu cea mai densă reţea de poteci marcate şi bine întreţinute. Pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Turism, însă, regăsim 54 de trasee montane omologate, unele cunoscute de iubitorii de munte, altele nou apărute în listă. Lipsesc însă poteci tranzitate de turisti de ani de zile. Una dintre acestea ar fi Peştera-Muntele Doamnelor, pe Muchia Doamnelor, unde există un marcaj punct roşu.

Şi marcajul care leagă Peştera de Şaua Şugărilor, pe Valea Şugărilor. Traseul este în mare parte în judeţul Dâmboviţa, însă nu apare pe lista traseelor omologate de ANT. În Masivul Leaota, în prezent există un singur traseu montan omologat, cel care străbate Comuna Fundata – Fundăţica – Curmătura Fiarelor – Şaua Strunga. Acesta acoperă doar o mică parte din crestele acestui masiv, aproximativ 10-15%.

O explicaţie pentru neomologarea acestui traseu ar fi că nu regăsim niciun adăpost turistic, nici măcar un refugiu montan pentru situaţiile extreme. Salvamontiştii din Munţii Bucegi echipează permanent mai multe trasee din munte, chiar şi pe cele neomologate. Spun că fac acest lucru pentru siguranţa turiştilor, care se aventurează pe trasee periculoase.

În masivele montane din regiunea Muntenia Sud sunt omologate 77 de trasee montane: 31 în Prahova, 11 în Dâmboviţa şi 35 în judeţul Argeş. Acestea străbat crestele Munţilor Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraş, Masivul Ciucaş şi Munţii Baiului. Pentru că şi Piatra Craiului şi Bucegii sunt Parcuri Naturale, protejate, accesul pe trasee nemarcate fără aprobarea administraţiei se pedepseşte cu amenzi usturătoare de până la 6000 lei. De asemenea pericolul să va rătăciţi ori să vă accidentaţi este foarte mare.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe