Boala sărăciei şi a mizeriei încă face victime. În judeţul Dâmboviţa de la începutul anului 48 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză. Cei mai mulţi pacienţi provin din mediul rural şi sunt adulţi. Grav este, spun medicii, că aceştia nu respectă regulile minime de igienă şi astfel adulţii ajung să-şi îmbolnăvească şi copiii. În plus, mulţi dintre pacienţi refuză internarea şi tratamentul şi atunci creşte riscul de a transmite boala celor din jur.
În trecut, tuberculoza era considerată o boală a sărăciei şi a mizeriei. Şi tot aşa a rămas şi în zilele noastre, cele mai vulnerabile fiind acele persoane care nu au o alimentaţie bogată, persoanele din categorii sociale defavorizate, precum şi cele care au trecut printr-un divorţ ori sunt mari consumatoare de alcool şi tutun. La toate acestea se adaugă lipsa educaţiei, spun medicii. Nu respectă regulile elementare de igienă, tuşesc în preajma copiilor sau fumează desi sunt diagnosticate cu TBC.
În Dâmboviţa, în numai două luni, 48 de persoane au fost diagnoticate cu tuberculoză. Cele mai multe cazuri provin din mediul rural şi sunt adulţi, 37 şi 3 copii. Numai 8 sunt salariaţi, o pacientă este studentă a Universităţii Valahia din Târgovişte, iar toţi ceilalţi sunt persoane fără ocupaţie sau pensionari.
Pe lângă factorii de risc reprezentaţi de sărăcie în principal, HIV, care face casă bună cu tuberculoza, alcool şi tutun, mulţi dintre pacienţii cu TBC refuză tratamentul. Asta desi, este gratuit, iar celor care intră în program le sunt oferite şi bonuri valorice pentru a-şi cumpăra mâncare. Preferă să stea acasă, să ducă boala pe picioare fără să conştientizeze riscul la care sunt supuşi cei din jurul lor. Medicii din Dâmboviţa vorbesc despre pacienţi care şi-au îmbolnăvit copiii, pentru că ei au refuzat să se trateze şi pentru că sunt pensionaţi pe caz de boală şi astfel ar fi pierdut pensia.
Nu există legislaţie în vigoare pentru a-I constrânge pe aceşti bolnavi să urmeze schema de tratament. Ar putea fi amendaţi, însă mulţi dintre ei n-ar avea de unde să plătească, pentru că de abia trăiesc de pe o zip e alta.
CORINA ENACHE, CIPRIAN RUSA