Vacante fara stres. Romanii care vor achizitiona o vacanta prin intermediul unei agentii de turism isi pot recuperaintegral sumele oferite pentru pachetetele turistice, daca unitatea de la care a cumparat serviciile intra in insolventa. Statul a interzis asigurarile in franciza, prin care agentiile intrate in insolventa erau obligate sa suporte doar o mica parte din perderile suferite de turisti. In asemenea conditii, agentiile de turism ,care abia mai rezista pe piata, vor da cu siguranta faliment pentru ca nu vor reusi sa plateasca asigurarile prea mari.
Pana acum in caz de faliment, agentiile de turism plateau doar 20% din pretul vacantei, iar restul de 80% cadea pe umerii turistului. De acum, insa, agentiile de turism vor fi obigate sa plateasca suma totala pentru asigurarea de insolventa, si nu in rate, ca pana acum.
Ordinul initiat de Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism este o masura indreptata impotriva agentiilor care fac bani din tepuirea turistilor. Nu putine au fost situatiile in care clientii tour-operatorilor se trezeau in plin sejur ca agentia nu le-a achitat cazarea sau masa, desi turistii achitau integral costul vacantei.
Noul act normativ, intrat de putin timp in vigoare, interzice aceasta practica si prevede ca turistii sa fie asigurati nu 20%, ci 100%.
In momentul de fata, in jur de 500 de agentii de turism romanesti au contracte de franciza. Este vorba despre partea din dauna pe care trebuie sa o suporte asiguratul. Ea apare in polita cu o valoare fixa sau ca procent din suma asigurata sau din dauna.
Plata integrala a asigurprii reprezinta un cost suplimentar pentru agentii si s-ar putea sa se reflecte in pretul suportat de consumatorul final, avand in vedere ca este vorba de un efort financiar mare o data.
Vestea ca vor trebui sa scoata mult mai multi bani pentru asigurare a cazut ca un trasnet peste tagentiile de turism mici, cele mai multe fiind nevoite acum sa gaseasca solutii.
In plus, daca pana acum turistul nu era informat despre cine anume va rambursea banii platiti pentru excursie, prin modificarile aduse la reglementare, in contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiat intre agentiile de turism si turisti, indiferent de modul de prezentare a acestuia – catalog, pliant sau alt inscris se va consemna obligatoriu faptul ca turistul este asigurat pentru insolvabilitatea ori falimentul agentiei de turism de la care achizitioneaza pachetul de servicii turistice.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu