PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » UN AJUTOR ÎN LOC DE TREI

UN AJUTOR ÎN LOC DE TREI

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Se anunta vremuri grele pentru asistati. Autoritatile se lauda ca au gasit in sfarsit metoda prin care banii de la stat vor ajunge numai la cei care au nevoie cu adevarat de ei. In loc de trei ajutoare, vor oferi unul singur. Dispare ajutorul pentru incalzirea locuintei, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei si apare venitul de insertie. Asta nu inseamna insa ca dambovitenii care sunt acum asistati, vor primi un sprijin mai mare. Dimpotriva: ajutoarele pot fi taiate pentru multi.

Marian este unul din miile de damboviteni care primesc un ajutor financiar de la stat. A lucrat 20 de ani la o companie petroliera si a fost data afara odata cu restructurarea postului. Lunar, are dreptul la 130 de lei, pentru ca nu reuseste sa isi gaseasca un loc de munca. Cu acesti bani plateste insa pensia alimentara pentru baiatul lui, crescut de fosta sotia. Lui nu-i mai ramane niciun leu, traieste din pensia mamei. Acest barbat nu vrea ajutorul statului de cateva sute de lei, vrea un singur lucru: un loc de munca.

Gheorghe este un alt asistat. La 57 de ani nu are pensie si recunoaste ca mai munceste prin sat cu ziua. El primeste de la stat 130 de lei, bani, care spune el, nu ii ajung nici sa isi cumpere paine intr-o luna. Si el a ajuns in aceasta situatie dupa ce a fost dat afara de la firma care lucra.

Tot din categoria asistatilor fac parte insa si cei pe care ii vedem de multe ori cersind pe strazi, unii facand bani frumosi apeland la mila trecatorilor. Altii, care pe hartie figureaza fara venituri, cand primesc ajutoare, le incarca in taxiuri sau masini personale. Si chiar daca locuiesc intr-un bordei, isi permit sa plateasca o firma de cablu. Iar exemplele pot continua. Cel mai recent control al inspectorilor sociali a scos la iveala faptul ca 800 de damboviteni au primit ilegal bani de la stat. Prejudiciul se ridica la peste 500.000 de lei.

Autoritatile vor sa stopeze aceste cazuri, oferind un singur ajutor social in loc de trei. Noul sprijin financiar, denumit venit minim de insertie, va fi acordat famiilor cu venituri reduse si nu reprezinta altceva decat unificarea venitului minim garantat, a alocatiei pentru sustinerea familiei, respectiv ajutorul pentrui incalzirea locuintei. Venitul minim de insertie va fi calculat in functie de indicatorul social de referinta, inmultit cu un coeficient care reflecta starea de saracie a familiei. In concluzie, cei care beneficiaza acum de aceste ajutoare, ar putea primi bani si mai putini sau deloc.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe