O pagina de istorie este data uitarii, un monument care aminteste de victimele Holocaustului este acoperit de balarii, iar amintirea evreilor piere odata cu pietrele funerare, care acum sunt doborate la pamant. Cimitirul evreiesc din vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti este lasat in paragina. In timp ce in alte tari tot ce este legat de victimele Holocaustului nu are pret si atrage ca un magnet vizitatori, in Targoviste din pacate, totul este dat uitarii.
Cartierul Romlux din Targoviste. Pe o ulita prafuita vara si plina de noroi, la fiecare ploaie, sta ascunsa o pagina de istorie. Putini sunt cei care stiu ca aici este cimitirul evreiesc. O tabla ruginita, agatata pe niste ulici putrezite, reprezinta singurul semn ca in acest loc isi duc somnul de veci evreii care au trait in Targoviste. Acum si ei si mormintele lor au fost dati uitarii.
Ultima inmormantare in cimitirul evreiesc a fost in urma cu mai bine de 40 de ani. Comunitatea evreiasca din Targoviste a disparut, acum se pierde din pacate si amintirea lor. Cimitirul se afla in grija comunitatii din Ploiesti. Nu au insa fonduri sa il amenajeze asa cum ar trebui. Singurii care mai au grija de el sunt paznicul si mama lui. Li se permite in schimb sa locuiasca aici si primesc si 60 de lei pe luna. In locul capelei, construita in anul 1932, care s-a degradat, si-au ridicat dou camere. Oamenii nu pot decat sa pazeasca mormintele de hoti si sa mai coseasca din cand in cand. In acest timp, pietrele funerare se prabusesc. Inscriptiile abia se mai disting.
Cimitirul evreiesc din Targoviste adaposeste pana intr-o suta de morminte, cele mai vechi avand peste 85 de ani. Poate cel mai important este insa locul unde a fost ingropata o bucata de sapun, fabricata din trupurile evreilor omorati in lagarele naziste. Cimitirul din Targoviste este printre putinele din tara care are un astfel de monument, dedicat victimelor Holocaustului. Aceasta marturie a barabriei naziste, abia mai rezista si in ea odata cu trecerea anilor.
In urma cu cativa ani, comunitatea evreiasca vorbea despre un proiect, prin care sa fie alocati bani pentru renovarea cimitirelor evreiesti din tara. La Targoviste insa, nu numai ca nu a fost facuta nicio investitie, totul este in stare de degradare. De cativa ani, pe 9 octombrie, cand este marcata Ziua nationala de comemorare a Holocaustului, nimeni nu mai organizeaza nicio manifestare la acest cimitir, nimeni nu mai aduce macar o floare. Singurii care par sa nu-i fi uitat pe evreii inmormantati aici sunt reprezentantii Garnizoanei Targoviste, care de sase ani organizeaza un mic ceremonial, aducand jerbe de flori la Monumentul eroului evreu din acest cimitir, Herman Kornhauser, care a fost decorat post-mortem de regele Ferdinand cu virtutea militara clasa a II-a, in anul 1917.
Este singura data pe an cand cineva pune piciorul in acest cimitir, cand cineva isi mai aduce aminte de cei care se odihnesc aici.
Mădălina Zăbavă
Radu Constantinescu