PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » UNA CALDA, UNA RECE – VIDEO

UNA CALDA, UNA RECE – VIDEO

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Romanii care lucreaza in conditii grele de munca primesc o veste buna. Pot iesi mai devreme la pensie, dupa ce a fost reintrodusa grupa intai de munca, eliminata in 2001. Chiar daca proiectul a fost aprobat, unii reprezentanti ai angajatilor spun ca nu cred, pana nu vad. Asta in conditiile in care, numai in Dambovita, sute de oameni se judeca prin tribunale pentru grupele de munca, pentru a avea psoibilitatea de a se pensiona mai devreme. In plus, unele firme au fost implicate in adevarate scandaluri, dupa ce au eliberat adeverinte de incadrare in grupa intai, care au fost insa respinse de Casa de Pensii.

Cei care beneficiaza de grupa intai de munca sunt cei care au muncit in otelarii, minerit, combinate siderurgice, in industria chimica, pe santiere sau la caile ferate. Daca au stagiul de cotizare complet, ei se pot pensiona mai devreme, chiar si la 60 de ani, in loc de 65. Peste 60.000 de romani se estimeaza ca vor beneficia de noua prevedere legala. Sindicalistii spun insa ca legea a venit prea tarziu pentru oamenii care si-au pierdut timpul si banii prin tribunale, incercand sa castige in instanta grupa de munca. Sute de astfel de cazuri se inregistreaza si in Dambovita.

Pe langa procesele de la tribunal, grupa de munca a iscat si adevarate scandaluri. Este cazul fostilor angajati de la Upet Targoviste, care nu se pot pensiona mai devreme pentru ca nu le este recunoscuta adeverinta data de societatea comerciala de catre Casa de Pensii Dambovita. Situatia a ajuns si in atentia politiei. Cei care au de suferit sunt insa fostii angajati, care nu au decat o solutie: sa isi caute dreptatea tot la tribunal.

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe