In loc sa exploatam lemnul, vom deveni plantatori! Declaratia ii apartine chiar prefectului Victor Sanda, nemultumit de fenomenul taierilor ilegale de arbori din padurile dambovitene. Faptul ca se fura lemne ca-n codru o stiu si autoritatile. Cine se face vinovat pentru dezastrul din paduri si de ce nu este tras la raspundere, sunt insa intrebari la care autoritatile nu au sau nu vor sa ofere raspunsuri.
Directia Silvica Dambovita si-a facut temele pentru luna Padurii, sarbatorita in fiecare an intre 15 martie si 15 aprilie. Campania de impaduriri a fost finalizata in zona de campie si de deal, iar elevii au fost cei mai harnici plantatori.
Acesdte plantari nu rezolva insa situatia dezastruoasa in care au ajuns multe paduri din Dambovita. Nu exista o evidenta a furturilor de lemne si de cele mai multe ori cei care sunt trasi la raspundere sunt indivizi prinsi cu cativa metri cubi de lemne fara documente. Cei care defriseaza suprafete imense raman pana acum necunoscuti.
In Dambovita sunt cel putin sase zone vulnerabile, printre care se numara Scheiu-Candesti, Balteni, I.L.Caragiale. Aici, padurarii sunt depasiti de situatie si in ciuda actiunilor desfasurate de politie si jandarmerie, hotii continua sa dea lovitura. Si in Valea Mare, Dambovita, lemnele se fura cu tirul.
Si in timp ce aurul verde nu poate fi aparat, Codul Silvic, care ar fi trebuit faca ordien in paduri, nu a intrat nici acum in vigoare. Si pe langa faptul ca ar putea fi amanat pentru toamna, prevederile lui au iscat discutii controversate intre autoritati, proprietarii de paduri si asociatiile din domeniul silvic.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa