Dupa pagubele facute de boala limbii albastre toamna trecuta in Romania, de anul acesta Autoritatea Sanitar-Veterinara vrea sa introduca obligativitatea vaccinarii animalelor impotriva acestei boli. Imunizarea ar urma sa fie suportata in totalitate de catre stat, insa asociatiile de crescatori de animale se impotrivesc. O explicatie ar fi faptul ca multe tari in care se exporta nu primesc animale vaccinate, iar dupa imunizare este necesara o analiza care este destul de costisitoare.
Propunerea imunizarii obligatorie a animalelor impotriva bolii limbii albastre a fost prezentata de presedintele ANSVSA in cadrul unei conferinte sustinute la Alba Iulia. Masura vine ca urmare a efectelor negative produse de aceasta boala in randul rumegatoarelor.
Acest crescator de ovine din judetul Dambovita a fost cel mai pagubit. Zeci de capete au pierit dupa ce au contactat boala limbii albastre. A primit despagubiri insa mai mici decat pierderile suferite. In plus si animalele afectate, dar care nu au decedat, nu mai sunt productive.
Reprezentantii ANSVSA spun ca in prezent nu mai exista niciun caz confirmat, insa pericolul este mare, presiunea maxima fiind in lunile iulie-august. Pentru a evita aparitia focarelor presedintele Autoritatii Sanitar-Veterinare doreste vaccinarea obligatorie a rumegatoarelor impotriva bolii limbii albastre. Asociatiile de animale sunt insa impotriva masurii.
Boala limbii albastre este o boala specifica rumegatoarelor, care nu se transmite la alte specii de animale sau la oameni.
Pana atunci crescatorii de animale care doresc vaccinarea o pot face voluntar cu aviz de la Directiile Sanitar-Veterinare pe propria cheltuiala.