Sărbătorile Pascale aduc vânzări-record de ouă în România. Achizițiile cresc și cu până la 50% mai mult față de o lună obișnuită. Un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, reprezentând un consum lunar de 20 până la 22 de ouă, atât din producţia industrială avicolă cât şi din gospodăriile ţărăneşti, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor „sare” la circa 30 de ouă.
sursa: agerpres
„Conform experienţei din anii anteriori, fermierii îşi fac propriile strategii de piaţă pentru a asigura eventualele creşteri de cerere, însă în săptămânile dinaintea Sărbătorilor Pascale, de regulă, vânzările cresc la ouă de consum cu circa 50% faţă de o luna obişnuită ceea ce presupune o majorare a producţiei la circa 280 – 290 milioane de ouă din ferme organizate, adică, în medie, 15 ouă pe cap de locuitor pentru Sărbătorile Pascale”.
A declarat pentru AGERPRES preşedintele UCPR, Ilie Van. În ceea ce priveşte preţul ouălor, şeful UCPR a declarat pentru agerpres că în continuare preţul ouălor la poarta fermei în România este cel mai mic din Uniunea Europeană, respectiv 0,31 lei/ou, comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Având în vedere achizițiile mari de ouă, comisarii Autorității pentru Protecția Consumatorilor recomandă:
RECOMANDĂRI ANPC
• Evitați cumpărarea ouălor a căror coaja este crapată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouale nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul ;
• Verificați data durabilității minimale care este înscrisă pe ambalaj;
• Cumpărați vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.