La o aruncatură de băţ de Varful Omu, în Munţii Bucegi, se află o creastă aproape la fel de înaltă, dar la fel de spectaculoasă. Este un vârf ocolit de sălbăticiunile din zonă şi încărcat cu legende care îi înspăimântă pe cei slabi de înger. Bucura Dumbravă a fost denumit după numele primei persoane care a reuşit să-l străbată şi s-a întors teafară acasă la începutul secolului XX. Şi colegul nostru, Marius Popescu, realizatorul emisiunii Carpe Diem, s-a aventurat pe acest munte de care mulţi turişti fug.
Peisaje desprinse parcă din poveşti, surprinse chiar la graniţa dintre toamnă şi iarnă. Le regăsim la 2 503, altitudine, pe Vârful Bucura, cunoscut și sub denumirea de Vârful Bucura Dumbravă sau Vârful Ocolit, al doilea vârf ca înălțime din masivul Bucegi. El se găsește la mică distanță de vârful Omu și Cabana Omu. Deși este printre puținele vârfuri din România ce depașesc înălțimea de 2500 m, este mai puțin cunoscut, „eclipsat” probabil de mult mai celebrul său vecin, vârful Omu.
Vârful Bucura a ajuns cunoscut după ce Bucura Dumbravă l-a prezentat în scrierile sale, după ce l-a parcurs la începutul secolului XX.
Este cunoscut şi ca Vârful Ocolit pentru că animalele îl ocolesc, iar acest fapt ar fi cauzat, în opinia multora, de energiile de pe vârf, dar și de faptul că mai multe persoane ar fi dispărut fără urmă în zonă. Mulți dintre cei care au fost pe Vârful Bucura susțin că au simțit energii puternice sau că au auzit sunete ciudate.
O altă teorie, mult mai plăcută celor care caută explicații raționale și documentate științific pentru diferite fenomene, ar fi că Vârful Bucura se numește Vârful Ocolit pentru că, în timpul drumețiilor în zonă, e mai ușor, în trecere, să ocolești vârful, decât să urci pe el. Cât de greu este de parcurs acest traseu puteţi vedea în emisiunea Carpe Diem, joi seara, de la ora 21:30, doar la MDI TV. Marius Popescu a urmat traseul parcurs de Bucura Dumbravă şi s-a întors teafăr acasă, desfiinţând astfel miturile înfricoşătoare din jurul Vârfului Ocolit.