Anul 2016 s-a dovedit a fi unul bun în ceea ce priveşte producţia de varză, însă preţul acesteia nu îi mulţumeşte deloc pe agricultori. Daca preţurile nu vor creşte, ţăranii nu îşi vor scoate nici investiţia făcută. Preţul la producător este acelaşi ca în anii anteriori, iar de pe urma celor care lucrează pământul profită doar samsarii. Agricultorii nu au loc nici în supermarket-uri şi nici statul nu îi ajută să îşi vandă marfa. Anul acesta străinii nu mai sunt interesaţi de marfa românească a cărei calitate este net superioară produselor din import.
În ciuda vremii capricioase din acest an, producţia de varză este bunicică, aşa cum spun agricultorii din Lunguleţu. Aceştia au scos 40 de tone/ha în acest an, în ciuda dăunătorilor care nu au permis ca varza să se dezvolte normal.
Preţul de vânzare îi nemulţumeşte pe ţărani. Valoarea unui kilogram de varză diferă de la un om la altul şi în funcţie de soiul ales. Varza românească, varza de Buzău, dar şi celebra varză “Bucharest” a agricultorilor dâmboviţeni este din belşug pe câmpuri. Agricultorii din Lunguleţu nu s-au înţeles însă la un preţ comun.
Agricultorii sunt dezamăgiţi din cauza faptului că statul român nu le oferă niciun fel de sprijin.
Pentru a reduce cheltuielile, în încercarea de a scoate şi ceva profit din producţia de varză, nu doar investiţia făcută, oamenii adună recolta în familie. Cei doi soţi din familia Surugiu, alături de fiul lor muncesc împreună pe câmp.
În ciuda legii prin care se cer cel puţin 50% produse româneşti în supermarket-uri, producătorii nu au loc să îşi vândă marfa din cauza samsarilor. Mai mult decât atât, anul acesta nici străinii nu s-au mai arătat interesaţi de varza de Lunguleţu, a cărei calitate este net superioară.
Agricultorii spun că nu este exclus ca şi în acest an să rămână destulă varză pe câmp. Dacă preţurile nu vor creşte, ţăranii nu vor mai strânge recolta, ci o vor distruge cu discurile. La Lunguleţu, sunt aproximativ 1 500 de ha cultivate cu varză.