LUNGULEŢU, DÂMBOVIŢA
Agricultorii care au cultivat varză în anul 2017, au avut profitul tot „varză”! O parte din producţie, pe care au reusit să o vândă în toamnă, au dat-o la preţuri de nimic. Au rămas cu sute sau chiar mii de tone nevândute pe care le ţin în grămezi la porţi sau chiar pe câmp, în timp ce samsarii vând varza de import la preţuri foarte mari. Unii dintre ţărani au murat varza ca să nu se strice până reuşesc să o vândă, însă, nici aşa nu reuşesc să scoată profit în urma muncii depuse.
Încă de la intrare în Lunguleţu, unde găsim cel mai mare bazin legumicol din ţară, imaginea este una sumbră. Multe dintre parcelele de pe câmp sunt pline cu varză nerecoltată. Unii dintre agricultori au recurs la această metodă în toamnă, când au văzut că nu au unde să vândă producţia şi că sunt nevoiţi să o dea la preţuri de nimic.
Agricultorii spun că principala problemă o reprezintă marfa care vine din străinătate, prin intermediul samsarilor. Legumele româneşti nu au loc în pieţe din cauza produselor de import inferioare calitativ, dar mult mai scumpe.
Producătorii încearcă să salveze măcar o parte din recolta nevândută.
Doamna Elena spune că a rămas cu aproximativ 20 de tone de varză nevândută. Acum încearcă să o cureţe şi să aleagă ce este mai bun pentru a încerca să o vândă. Orice bănuţ este bineprimit, decât să arunce munca de-o vară. Pierderile sunt extrem de mari.
Unii dintre agricultori au băgat varza la murat pentru a ţine mai mult şi pentru a încerca să o valorifice într-un fel. Dar pentru murat este nevoie de o cheltuială în plus.
Oamenii spun că nu reuşesc să vândă varza nici măcar murată. Cel mai probabil şi aceasta va ajunge tot la gunoi sau îngrăşământ pentru pământ.