PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VENITURILE ROMÂNILOR, ÎN SCĂDERE – VIDEO

VENITURILE ROMÂNILOR, ÎN SCĂDERE – VIDEO

de Andrei Oprescu
4 vizualizări

Romanii se descurca din ce in ce mai greu de la o zi la alta. In medie, fiecare familie a avut la dispozitie 2.452 de lei pe luna in perioada aprilie-iunie, cu 25 de lei mai putin fata de primele trei luni ale anului. Conform datelor furnizate de Institutului National de Statistica, in aceasta suma au fost luate in calcul atat salariile si diferite ajutoare primite de la stat, cat si produsele din gospodarie. Oameni se ingrozesc si spun ca odata cu venirea iernii veniturile vor fi mult mai mici iar datoriile… imposibil de achitat. 

Cea mai mare parte a veniturilor unei familii, aproape trei sferturi, se duc pe mancare si plata facturilor. In astfel de conditii romanilor le este foarte greu sa mai gaseasaca bani si pentru investitii, doar 0,4% din venituri au fost cheltuite in acest scop. Veniturile medii lunare care au revenit unei persoane au fost de 919 lei din totalul de 2.452 de lei pe gospodarie. 

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.087 lei lunar pe gospodarie, iar veniturile in natura de 365 lei lunar pe gospodarie. Salariile si celelalte venituri asociate au format cea mai importanta sursa de venituri, de 51,2% din veniturile totale ale gospodariilor.

Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 33,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 12,4% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,5% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,3% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 36,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,7% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. Din pacate, anul acesta lucrurile nu au stat tocmai bine in acest sector, o mare parte din productie fiind compromisa de vremea nefavorabila. 

ospodariile au cheltuit lunar, in medie, 2.210 lei, din care unei persoane a revenit 828 lei, si au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinatii ale cheltuielilor sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei. 

Ilona Rotaru Eduard Găiseanu Radu Constantinescu

https://www.youtube.com/watch?v=jqMRar7HxSU

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe