PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VINEREA PATIMILOR

VINEREA PATIMILOR

de admin
24 vizualizări

Vinerea Mare, cunoscuta si sub denumirea de Vinerea Seaca sau Vinerea Patimilor este zi de mare doliu penrtu crestinatate, intrucat a fost rastignit si a murit Iisus Hristos. Este zi aliturgica, adica nu se savarseste niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala este reprezentata de scoaterea Sfantului Epitaf, moment ce simbolizeaza coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare. Seara se canta prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf, procesiune care marcheaza inmormantarea Domnului. Dupa aceasta procesiune, Epitaful se asaza pe masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa simbolizeaza de fapt punerea Domnului in mormant.

http://www.youtube.com/watch?v=e4DkQcK8zdo

Conform traditiei populare, in Vinerea Mare se tine post negru, pentru iertarea pacatelor, spor si sanatate. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte si aprind lumanari. In aceasta zi, nu se face nimic in gospodarie. Dimineata, inainte de Vineri Mare, inainte de rasarit, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau in apa curgatoare, pentru a fi sanatosi tot anul. In Vienrea Mare nu se mananca urzici, nu se foloseste otet, penrtu ca Iisus a fost batut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu otet. Se crede ca daca ploua in Vinerea Mare, anul va fi manos.

ECHIPA: Madalina Zabava / Madalin Anca

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe