PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » VOR GREVĂ GENERALĂ – VIDEO

VOR GREVĂ GENERALĂ – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Angajatii din Sanatate, satui de promisiuni, vor sa intre in greva generala. Acordul semnat de liderii Sanitas si reprezentantii Guvernului, prin care salariile ar fi trebuit sa fie majorate cu 10% pe parcusul anului viitor, satrnest nemultumiri si creeaza adevarate disensiuni la nivelul intregului sistem sanitar. Medicii, asistentele, infirmierii dar si sindicalistii din Sanatate sustin ca bonusurile oferite de guvernanti sunt prea mici, iar de ele nu se pot bucura decat o parte dintre angajati. Pe baza nemultumirilor, sitemul de sanatate ar putea fi paralizat din toamna, cand se preconizeaza o noua serie de proteste.
Dupa doar o saptamana in care cateva zeci de sindicalisti au pichetat Ministerul Sanataii, reperzentantii Guvernului si liderii Federeatie Santitas au batut palama si au semnat un acord de intelegere. Asa se face ca, de la 1 decembrie, angajatii cu salarii sub 1.500 de lei ar trebui sa primeasca 5 % si din 1 martie 2015, alti 5%. Se pare insa ca marire de salariu nu i-a convins pe angajatii din sanatete, care sunt hotarati sa nu renunte la proteste.
Sindicalistii au cerut si deblocarea posturilor vacante din sistem, numai ca executivul nu va face acest lucru din lipsa …fondurilor. Sumele de bani disponibile pentru spitale fiind aceleasi ca si anul trecut. In aceste conditii, reprezentantii Federatie Sanitas din intreaga tara resping acordul dintre liderii de sindicat si Guvern si solicita continuarea protestelor.
La acest moment salariul unei asistente medicale porneste de la 900 de lei pe luna, iar o infirmiera primeste de la 680 de lei. Ultima data, Guvernul a majorat salariile in ramura sanatatii in anul 2012. Atunci, salariile tarifare ale medicilor au crescut de la 750 la 825 de lei. La fel de grav este si faptul ca in spitalele publice din tara lucreaza in jur de 100.000 de cadre, iar deficitul de personal este de 40.000 de salariati.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe