Este jale in cinci licee din judetul Dambovita, unde nici macar un elev nu a reusit sa obtina o medie de trecere la simularea pentru bac, procentul de promovabilitate fiind astfel zero! Situatia nu este mai buna nici in alte unitati de invatamant. Daca nu ar fi fost vorba despre o simulare, ci despre examenul real, cei mai multi elevi de clasa a XII-a ar fi picat pe capete, procentul de promovabilitate inregistrat in Dambovita fiind de numai 27,66%. Cine este de vina pentru acest dezastru? Parintii spun ca tinerii nu mai sunt motivati sa invete carte, cei mai multi visand sa lucreze in strainatate, dar o parte din vina o poarta si cadrele didactice. Pentru ca nu sunt motivati financiar, in sistemul de educatie dascalii buni sunt tot mai putin, cred parintii.
Cat de serios au privit simularile unii elevi, s-a vazut de la inceput. Peste 1300 de elevi de clasa a XI-a au absentat de la probe, iar unul a fost eliminat, pentru ca a incercat sa copieze. Si la clasa a XII-a au absentat 745 de elevi, iar cinci au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Cei care au ajuns totusi la testari, au dovedit totusi ca nu sunt pregatiti. La clasa a XII-a, procentul de promovabilitatea la simulare a fostd e numai 27,66%. Atatia elevi ar fi reusit sa ia bac-ul, daca nu ar fi fost vorba doar de o simulare. Nici cei de clasa a XI-a nu s-au descurcat mai bine. La proba de limba romana au promovat numai 34,08%, iar la matematica sau istorie doar 30%.
Cele mai bune rezultate au fost obtinute de elevii de la Colegiile Nationale Constantin Cantacuzino, Ienachita Vacarescu si Constantin Carabella, peste 60% elevi promovati. Dezastru a fost in schimb in cinci licee, unde procentul promovabilitatea a fost zero. Este vorba despre:
- Liceul Tehnologic „Udrea Băleanu” (Băleni);
- Liceul de Transporturi Auto (Târgoviște);
- Liceul „Nicolae Mihăescu” (Târgoviște);
- Liceul Tehnologic Pucioasa
- Liceul Tehnologic Tărtășești
Cine poarta vina pentru rezultatele dezastruoase din ultimii ani, obtinute la examenul de bacalaureat? Am incercat sa aflam in primul rand de la elevi. Acest baiat a sustinut simularea si spune ca subiectele au fost usoare, insa abia a reusit sa obtina o nota de trecere. Recunoaste ca nu a invatat, dar nu poate explica de ce.
Parintii sunt insa de alta parere. Ei spun ca de vina sunt si profesorii, care nu mai sunt motivati de salarii.
Altii cred ca orice efort al profesorilor este in zadar. Copiii nu vor sa mai invete carte, pentru ca nu stiu cum sa termine mai repede scoala, pentru a-si castiga banii in strainatate.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa