PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ZI DE MARE SĂRBĂTOARE – VIDEO

ZI DE MARE SĂRBĂTOARE – VIDEO

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. Pe 29 august, se praznuieste Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul. Targovistenii au luat parte in numar mare la slujba, s-au rugat si au aprins o lumanare. Este o zi de post, dar si una plina de obiceiuri. Se crede ca este bine pentru sanatate sa nu se consume astazi fructe cu forma rotunda si sa nu se foloseasca cutitul.

Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Sfantul Ioan Botezatorul este cunoscut in mod special pentru sfintenia vietii lui si pentru severitatea ascezei, de aceea a fost denumit si „inger in trup”. Potrivit Evangheliei, Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat. Prima si a doua aflare a capului este sarbatorita pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 25 mai.

In traditia populara, pe 29 august, exista interdictia de a taia sau a manca fructe si legume cu forma rotunda. Dintr-un sentiment de piosenie, nu se consuma rosii, fructe de culoare rosie si nu se bea vin rosu, care amintesc de sangele varsat in timpul decapitarii Sfantului Ioan.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe