PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII – VIDEO

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII – VIDEO

de admin
2 vizualizări

Astazi, 7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii. In acest an, sarbatoarea este pusa sub semnul combaterii maladiilor de tipul malariei, a bolilor ce pot recidiva si a amenintarii pe care o reprezinta alte maladii. Din nefericire, Ziua Mondiala a Sanatatii surprinde tara noastra pe primele locuri in topul deceselor cauzate de boli cardiovasculare. Mai mult, Romania are in continuare un numar mare de persoane diagnosticate cu TBC si supraponderabilitate.
Specialisti sustin ca apartia acestor boli este in stransa legatura cu valoarea investitiilor statului roman din sistemul sanitar, capitol la care tara noastra nu sta deloc bine. In Romania, alocatiile bugetare sunt de 700 de euro pe cap de locuitor, in vreme ce in tari mult mai dezvoltate precum Franta sau Olanda alocatia este cuprinsa intre 3000 si 4000 de euro pe an.
Din nefericire, in Romania bolile cardiovasculare sunt pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea, fiind urmate indeaproape de cancer. Spere exemplu, tara noastra are cea mai mare incidenta de cancer de col uterin. Cinci femei isi pierd viata zilnic din cauza acestei boli.
De asemenea, in sistemul de sanatate autohton salariile cadrelor medicale lasa de dorit. Daca in strainatate medici sunt bine remunerati, in tara, halatele albe incaseaza chiar si de zece ori mai putin decat se incaseaza in anumite state membre ale Uniunii Europene.
Un medic rezident castiga intre 1000 si 1400 de lei pe luna, iar un medic specialist castiga intre 1500 si 1700 de lei pe luna.

Ilona Rotaru

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe