Participarea la vot reprezinta un drept al societatilor democratice si cetatenii il pot exercita doar prin prezenta la urne. Dar ce se intampla cand cetatenii, cu precadere cei tineri, sunt cei care completeaza lista absenteistilor la alegerile europarlamentare? In acest caz vorbim despre miile de voturi care nu ajung in urne din cauza neinformarii, lipsei de incredere in institutiile europene si in politicieni. Tinerii de azi nu mai spera intr-o Romanie infloritoare si nu vor sa mai puna in practica unul dintre cele mai importante principii ale democratiei.
Potrivit anchetelor postelectorale efectuata de Parlamentul European, la alegerile europene din 2009, din totalul de tineri din Uniunea Europeana, cu varsta pana in 25 de ani, 71% nu au votat. Cea mai mica rata de participare a fost inregistrata in randul tinerilor. Gradul de participare la vot reprezinta un indicator al unei societai democratice iar in prezent multe state, prin care si tara noastra se confrunta cu un nivel scazut de prezena la urne.
Insa, asa cum este normal ne punem intrebarea:De ce tinerii nu merg la vot? La o prima analiza aflam ca prezenta la vot scazuta este cauzata de lipsa de interes a tinerilor cu privire la sistemul politic si la activitatea autoritatilor publice, iar aceasta la randul ei este determinata de gradul mic de incredere in institutiile publice.Acestei neincrederi in institutiile publice, i se adauga faptul ca institutiile europene nu sunt un taram cunoscut cetatenilor tineri.
Chiar si desfasurarea de forte de la nivel european,unde institutiile UE impreuna cu diferite ONG-uri si agentii din Bruxelles au initiat o serie de programe, evenimente si proiecte menite sa creasca participarea tinerilor vontati, nu dau de inteles ca i-ar fi convins pe acestia.
Ramane de vazut, insa, in ce masura aceste bune intentii europene, care la noi par sa nu fi ajuns, ii vor convinge pe tineri sa iasa din casa pentru a pune stampila in 2014.
Ilona Rotaru
Ciprian Rusa
https://www.youtube.com/watch?v=j6R_gGP4r1Y