PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » EFICIENȚA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ – VIDEO

EFICIENȚA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ – VIDEO

de admin
1 vizualizări

Seria analizelor complexe si timpul prea mare de asteptare vor devenii istorie. De acum incolo stabilirea diagnosticului in cazul celei mai grave forme de tuberculoza se va face intr-o singura zi. Iar meritele nu revin, din pacate, oficialilor din Sanatate, ci unei organizatii nonprofit care a donat medicilor romani doua aparate performante. La acest moment, la nivel european, Romania este tara cu cele mai multe cazuri de tuberculoza. Anual, 500 de oameni sunt diagnosticati cu TBC.
Desi exista multe tari unde nivelul de trai este mult mai scazut decat cel inregistrat in tara noastra, acestea au de ani buni cea mai buna metoda de diagnosticare a tuberculozei. In scurt timp, medicii pot afla forma de tuberculoza de care sufera fiecare pacient. In Romania, insa, in ciuda faptului ca este o tara membra a Uniunii Europene de mai bine de 7 ani, acest tip de aparat a ajuns la noi abia acum, in 2014. Pana acum stabilirea diagnosticului prin metodele clasice dura chiar si patru luni, timp in care medicii erau nevoiti sa prescrie un tratament fara sa stie daca acesta va avea efect sau nu.
In prezent, acest aparat modern si performant reuseste sa analizeze rapid ADN-ul microbului si ofera informatii imediat depre tipul de boala. Dupa ce bacilul Koch a suferit mutatii din cauza celor care sufereau de tuberculoza simpla si nu au urmat tratamentul pana la final, tuberculoza a devenit rezistenta la tratamente.
Tara noastra are in jur de 1.200 de bolnavi cu o forma de TBC grava, insa, din nefericire, numarul lor se mareste cu fiecare zi si din cauza fatului ca nu exista metode de diagnostic eficente. Pentru cei mai multi pacienti tratamentul este unul costisitor si greu de urmat. Multi cedeaza in fata unei asemenea boli si renunta la lupta fiind un adevarat pericol pentru semeni.
Cele doua aparate care au ajun in Romania au fost achizitioante de o organizatie nonguvernamentala, cu bani din Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei. De diagnosticare rapida vor beneficia si locuitorii din sudul tarii, unul dintre aceste aparate a ajuns la Bucuresti. De ajutor, dar prea putine. Specialisti sustin ca ar fi nevoie de un asemenea aparat in fiecare judet.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe