Campania Administrație, AȘA DA continuă cu noi exemple toamna aceasta. Radiografia Regiunii Sud Muntenia a scos la iveală modele de administrații locale care au investit în orașe, au creat condiții și au încercat să dezvolte comunitatea. De această dată caravana MDITV s-a oprit în municipiul Călarași. Lucrările demarate de autoritățile locale în ultimii ani au transformat orașul în șantier, însă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor.
Municipiul Călăraşi, port fluvial situat pe malul stâng al braţului Borcea, este aşezat în sudul judeţului Călăraşi, într- o zonă transfrontalieră cu Bulgaria, cu perspective de dezvoltare a circulaţiei fluviale şi terestre către estul Europei şi Peninsula Balcanică. Cu toate că vorbim de un centru economic şi administrativ important, oraşul nu a cunoscut o dezvoltare atât de puternică. De câţiva ani autorităţile au pornit însă un amplu proces de modernizare. Şi dacă până în 2012 administraţia de aici nu accesase deloc fondurile europene, acum aceşti bani sunt cea mai importantă resursă pentru dezvoltarea oraşului.
Una dintre lucrările de anvergură o reprezintă schimbarea reţelei de apă şi canalizare din municipiu. În 8 luni această lucrare trebuie să fie finalizată.
Infrastructura asupra căreia nu se mai intervenise de ani buni a fost şi ea pe lista priorităţilor. Bulvardele principale dar şi străzile care constituie puncte de legătură importante au fost deja asfaltate. Pentru infrastructură au fost accesate atât fonduri europene cât şi bani de la bugetul local. Una dintre străzile finalizate este I.L. Caragiale.
Odată cu refacerea drumurilor au fost reabilitate şi blocurile de locuinţe. Valoarea totală a proiectului de reabilitare termică a fost de 2.489.882,81 de lei şi s -a finalizat în luna martie a acestui an. Totodată au fost reabilitate şi zonele comerciale ale municipiului. Au fost amenajate parcări şi spaţii pentru comercianţi. Un exemplu îl reprezintă Piaţa Orizont. Aici a fost amenajat un spaţiu în exteriorul halei, acoperit, unde vânzătorii îşi pot desfăşura activitatea.
În spatele acestor realizări stau fonduri accesate cu greu, spun reprezentanții administrației locale. Lipsa experienței în atragerea de bani europeni din acest oraș a îngreunat la început demersurile, însă în prezent fondurile europene stau la baza investițiilor din municipiul Călărași.
Despre zonele de agrement, posibilitățile de turism și investițiile din aceste domenii, aflați mai multe în materialul urmator.