PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » TITLUL DE DOCTOR HONORIS CAUSA PENTRU ÎPS. NIFON – VIDEO

TITLUL DE DOCTOR HONORIS CAUSA PENTRU ÎPS. NIFON – VIDEO

de Andrei Oprescu
12 vizualizări

Inaltpreasfintitul Nifon, arhiepiscop si mitropolit al Targovistei a primit astazi titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Valahia. La ceremonie, au participat studenti, fetze bisericesti, autoritati locale, dar si teologi renumiti din tara si din strainatate. Printre ei, mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicutz. Toti au recunoscut meritele deosebite ale InaltPreasfintitului Nifon. A refacut biserici si a construit altele noi, s-a implicat in imbunatatirea invatamantului teologic, a infiintat muzee de icoane, carti si obiecte vechi. A adus moastele Sfantul Ierarh Nifon la Targoviste, transformand vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti in loc de pelerinaj pentru credinciosii din tara si de peste hotare.

Pentru merite deosebite, Universitatea valahia i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa InaltPreasfintitul Nifon, arhiepiscop si mitropolit al Targovistei. Ceremonia a a dunat un numar impresionant de invitati. Pe langa autoritatile dambovitene, care nu au lipsit de la eveniment, au fost prezenti si teologi cunoscuti in tara si in strainatate, decani ai facultatilor de teologice.

Înaltpreasfințitul Nifon s-a nascut in Vidra, judetul Giurgiu, primind la Botez numele de Nicolae. Studiile teologice le-a facut in Bucuresti, dar si la cinci universitati de referinta din afara granitelor tarii: Iin Londra, Oxford, Ierusalim, Geneva, Ottawa. In 1980 a fost tuns in monahism, primind numele de Nifon. In urma cu 14 ani, si-a inceput activitatea in vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti.

Ca arhiepiscop si mitropolit al Tragovistei, Inaltpreasfintitul Nifon a desfasurat o sustinuta activitate misionara, teologica si culturala. A redat splendoarea de altadata Catedralei Arhiepiscopale din Targoviste, a consolidat si restaurat biserica Kretulescu, monument istoric. Astazi 35 de biserici noi sunt in constructie in Targoviste si in judet. S-a implicat in imbunatatirea invatamantului teologic. Facultatea de Teologie a dobandit un sediu nou, cu sali de curs si seminarii, o biblioteca moderna. Seminarul Teologic Sfantul Ioan Gura de Aur a fost extins si s-a construit un nou paraclis. Manastirile din judet au fost infrumusetate si au fost infiintate muzee de icoane, carti si obiecte vechi. Reeditarea jubiliara a Liturghierului lui Macarie, la 500 de ani de la tiparirea lui, la Targoviste, este meritul Inalpreasfintitului Nifon.

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe