În toamnă vor intra în clasa I, dar nu au mers nicio zi la grădiniță. Sunt timizi, introvertiți și unii cu greu vor reuși să se integreze într-un colectiv. Vorbim despre copiii din familiile defavorizate care din cauza sărăciei și a lipsei educației părinților sunt condamnați la un viitor sumbru. Doar 52% dintre copiii români frecventează grădinița. În rândul copiilor romi mai puțin de jumătate au mers o zi la grădiniță. Unii sunt înscriși, dar abandonează pe parcurs, alții nici nu apar în statistici. Statul ridică din umeri, doar ONG-urile se implică. Salvați Copiii a deschis 37 de grădinițe estivale.
Este prima zi de grădiniță a lui Teo. Băiețelul are 6 ani, dar până în această vară nu a mers nici măcar o zi la grădiniță. Când alți copii de vârsta lui au intrat în vacanță, Teo a făcut primii pași într-un colectiv nou. E timid, dar un lucru e sigur: vrea să-și facă prieteni.
Teo este doar unul dintre copiii care au fost lipsiți de educația preșcolară. Doar 52% dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia. Unii fie nu au fost înscrişi în sistemul de învăţământ, fie au fost înscrişi, dar au avut o participare redusă, aflându-se astfel în risc de abandon şcolar. Pentru Teo totul e nou. Nu știe de ce nu a fost dus până acum la grădiniță, ci doar că a stat acasă.
O altă cauză o reprezintă faptul că părinții pleacă la muncă peste hotare, iar copiii nu au domiciliu stabil. Pentru toți acești copii, iau inițiativă doar ONG-urile. Salvați Copiii a deschis în această vară 37 de grădinițe estivale. Peste 700 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 21 de judeţe din România vor beneficia de educaţie preşcolară.
În Dâmbovița, grădinițe estivale sunt la Târgovişte, Vulcana Pandele, Potocelu și Lucieni. În Călărași este una singură la Chiselet. De asemenea au fost deschise și în Pitești, în Prahova la Mărginenii de Jos și în Teleorman la Pietroșani.