Fostele secţii TBC nu au dispărut, ci au o altă utilitate, chiar dacă nu este tocmai recomandat acst lucru. Statul român nu a dărâmat fostele spitale unde erau îngrijiţi bolnavii de Tuberculoză, aşa cum ar fi trebuit, ci au înfiinţat alte secţii în aceleaşi locaţii. Un exemplu concret este spitalul de psihiatrie de la Pucioasa, amplasat într-un adevărat parc natural, departe de agitaţia oraşului, dar unde pacienţii sunt trataţi între pereţii doar văruiţi ai fostei secţii TBC.
Secţia de Psihiatrie din Pucioasa funcţionează din anul 1969 şi este cea mai veche secţie din judeţ după reorganizarea administrativă din 1968. Este amplasată într-un spaţiu de poveste, într-un parc natural din zona Patrana, însă pacienţii sunt internaţi în aceleaşi camere în care în trecut au stat bolnavii de TBC.
În prezent, secţia, deşi veche, pare a fi îngrijită, însă mobilierul vechi, cu scaune şi bănci rupte, precum şi dotările puţine şi depăşite, amintesc faptul că aici a mai funcţionat o secţie de spital în trecut.
Cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că pereţii secţiei nu au fost dărâmaţi şi refăcuţi după desfiinţarea Spitalului de Tuberculoză, aşa cum ar fi fost normal, pentru că pacienţii cu TBC au fost trataţi ani de zile în aceleaşi înciperi, iar Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele purtătoare de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Este una dintre cele mai contagioase boli, care lăsată netratată, omoară 50% dintre persoanele afectate.
În secţia de Psihiatrie de la Pucioasa nu s-au făcut niciodată investiţii majore, ci doar s-au văruit pereţii, iar clădirea a fost adaptată pentru siguranţa pacienţilor. Având în vedere amploarea bolilor cronice în societatea contemporană, poate că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ar trebui să dea mai mare importanţă fostelor secţii TBC, care sunt oferite uşor pentru orice altă întrebuinţare. Important este dacă acestea pot fi dezinfectate, astfel încât să se distrugă toţi microbii adunaţi în pereţii vechi. O simplă vopsea nu este de ajuns…