În comuna dâmboviţeană Băleni, au fost botezaţi şi caii din gospodării, de Bobotează. Crescătorii de animale şi-au dus caii la râul Ialomiţa pentru a fi binecuvântaţi. Tradiţia spune că după botez, animalele vor fi ferite de rele tot anul şi vor avea mai multă putere de muncă. Obiceiul s-a păstrat în Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.
După slujba de Bobotează preoţii au mers cu alai, alături de enoriaşi, pe malurile râului Ialomiţa, pentru a boteza şi caii, animalele de care oamenii din Băleni nu se lipsesc în gospodărie. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte bogate. La baza obiceiului stă credinţa că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte.
Cu căruţa, cu sania sau călare, toţi cei care au cal în gospodărie şi-au dus animalele la botezat, întrucât nu se pot lipsi de ele.
Cei care nu au ajuns să-şi boteze caii de dimineaţă, spun că vor merge mai târziu la rău, pentru că apa rămâne sfinţită.
Caii botezaţi în apele râurilor, precum Iisus în râul Iordan vor fi sănătoşi şi puternici până la sfârşitul anului.