PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DRAMA DISPONIBILIZAȚILOR DE LA MECHEL – VIDEO

DRAMA DISPONIBILIZAȚILOR DE LA MECHEL – VIDEO

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Fostii angajati de la Mechel Reparatii sunt disperati! De jumatate de an au fost dati afara de patronatul rus si nici pana acum nu au primit vreun leu pentru munca lor. Spre deosebire de colegii lor din Combinatul de Oteluri Speciale, care au de incasat banii pentru perioada de preaviz, cei care au lucrat la Mechel Reparatii au de primit salariile pentru trei luni. Amenintati de banci, oamenii povestesc cu lacrimi in ochi ca in scurt timp isi vor pierde casele.

Disperarea se citeste pe fata celor care au lucrat la Mechel Reparatii. Dupa ce au muncit zeci de ani in acest combinat, au fost dati afara si risca sa ajunga in strada. De jumatate de an de cand au fost concediati, nu si-au primit salariile restante. Ei spun ca patronatul rus trebuie sa le plateasca banii pentru perioada de preaviz, dar si lefurile pe trei luni, pentru ca ei au muncit, dar nu au primit niciun leu. Din nefericire, situatia celor mai multi dintre ei este extrem de grava. Nu mai pot astepta, pentru ca nu si-au mai platit datoriile la banci si pot sa ramana fara case. Sunt disperati si pentru ca nu reusesc sa se angajeze. De fiecare data sunt refuzati de patroni, din cauza varstei.

Dambovitenii care au lucrat la Mechel Reparatii se plang ca nimeni nu ii ajuta. Au incercat sa mearga in audienta la autoritatile judetene, unde li s-a spus ca trebuie sa revina in alta zi. Problema este ca unii locuiesc la tara si spun ca nu au bani sa plateasca drumul pana la Targoviste. In plus, nu inteleg de ce ei au fost abandonati. Cei care au lucrat in Combinat au primit tichetele de masa si prima de vacanta. Patronatul rus a platit si diferentele pentru cei care au de luat salarii compensatorii mai mari de 6.400 de lei. Pentru unii s-a platit numai un leu, pentru altii insa cateva mii de lei. Fostii angajati de la Mechel Reparatii nu au primit nimic.

Oamenii se simt umiliti. Povestesc ca au lucrat in conditii inumane la Mechel Reparatii. Fostul responsabil cu Protectia Muncii sustine ca angajatii trebuiau sa lucreze cu echipament de protectie rupt, ca un singur muncitor trebuia sa lucreze pe trei masini, nu una singura, asa cum cer normele de securitate. Mai mult, ca unele utilaje nu erau autorizate si ca este o minune ca nimeni nu a fost ranit.

Cei care au lucrat la Mechel Reparatii au avut si salarii mult mai mici decat colegii lor din Combinat. Multi plecau acasa in fiecare luna cu 400 sau 500 de lei.

Cei peste 500 de angajati disponibilizati de la Combinatul de Oteluri Speciale asteapta de cateva saptamani sa primeasca de la Fondul de garantare banii pentru preaviz si lefurile restante. Asta dupa ce au asteptat luni de zile sa le fie achitate drepturile de catre patronatul rus.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe