Într-o societate în care toți tinerii fug de munca în agricultură și, în general, forța de muncă pe câmp sau în livezi este tot mai greu de găsit, cei mai ințelepți dintre noi ne dau lecții care ne pun pe gânduri. O bătrână muncește pe câmp și la 81 de ani și spune că munca o ține în putere. Este dezamagită de faptul că tinerii nu mai sunt atrași de agricultură, dar spune că ea va munci atât cât vrea Dumnezeu.
Ioana Crăciun, o bătrână în vârstă de 81 de ani, din Lunguleţu, spune că munceşte de când se ştie. Chiar şi după 80 de primăveri bunica este voioasă şi hotărâtă să facă treabă atunci când ajunge pe câmp. Am găsit-o la recoltat de cartofi, alături de membrii familiei mai tineri. Prin putere şi înţelepciune, bătrâna îşi păstrează zâmbetul pe buze şi atunci când vremea nu este prea prietenoasă cu agricultorii. Se consolează cu gândul că toate sunt de la Dumnezeu.
Bunica spune că munca a ţinut-o sănătoasă toată viaţa şi afirmă cu tristeţe că tinerii fug de munca la câmp.
Bunica Ioana este cel mai bun exemplu în societatea contemporană. Forţa de muncă este tot mai greu de găsit. Atât în cel mai mare bazin pomicol din ţară, cât şi pe Valea Dâmboviţei, zilierii sunt aduşi din satele învecinate. Li se asigură şi hrana şi transportul, plus plată generoasă pentru o zi de muncă, doar pentru ca oamenii să fie convinşi să vină la muncă.
Şi la Lunguleţu se întâmplă la fel, iar cei care acceptă să vină la munca pe câmp ajung să primească şi 130 de lei pentru o zi de muncă.