PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PRAJELILE NE IAU ȘI MINȚILE – VIDEO

PRAJELILE NE IAU ȘI MINȚILE – VIDEO

de admin
29 vizualizări

Cipsuri, frupturi si chiar migdale prajite, suna delicios dar nu suna deloc bine pentru sanatate. Alimentele scaldate in bai de ulei pot fi adevarate bombe cancerigene pentru organism. Mai mult medicii avertizeaza ca  o serie de compusi gasiti de regula in carnea si ouale prajite coincid cu unele semne ale bolii Alzheimer.

Cu totii incercam sa mancam cat mai aproape de ce ne recomanda nutritionistii: legume si fructe proaspete, fara prajeli si grasimi. Insa de cele mai multe ori picam testul de vointa in fata unei portii generoase de cartofi prajiti aurii si in fata une fripturi bine rumenite. Problema intrevine insa atunci cand consumul de alimente prajite ocazional se transforma in rutina zilnica

Compusii chimici problema se gasesc indeosebi in slanina, dar si in diversi biscuiti si produse de patiserie, iar specialistii sustin ca reducerea consumului acestora ar putea contribui la prevenirea instalarii dementei sau chiar la revenirea memoriei pierdute.

Studiile realizate demonstreaza ca seria  compusi nocivi pentru organism  se formeaza in urma incalzirii grasimilor, proteinelor si zaharului, fiind intalnita la niveluri ridicate in alimentele care sunt prajite sau prelucrate pe gratar ori in cuptor, in timp ce fierberea nu duce la formarea lor. Tocmai de aceea specialistii sustin ca  reducerea acestor compusi din alimentatie ar putea contribui la imbunatatirea activitatii mentale si la combaterea ‘epidemiei’ de Alzheimer. Medicii sustin ca riscul aparitiei ei ar putea fi influentat de mai multi factori genetici si de mediu care nu sunt pe deplin intelesi.

Totusi daca vrem sa prajim un aliment,nutritionistii ne recomanda sa  folosim grasimi rezistente la temperaturi ridicate, pentru ca doar astfel se formeaza cantitati mai mici de acrilamida. Doza zilnica admisa de acrilamida este de 1 microgram, dar cantitatea este depasita in multe dintre alimentele consumate zilnic.

Care sunt metodele prin care puteti evita efectele nocive ale prajelilor aflati sambata dimineata de la ora 10:30 in emisiunea Arome-n bucatarie.

 

Ilona Rotaru

Eduard Găiseanu

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe